Η αστεία ενοχοποίηση της Τουρκίας για την έξαρση των προσφυγικών/μεταναστευτικων ροών

6.9.15


Παρατηρώ ότι ο κυριακάτικος Τύπος είναι γεμάτος με αναλύσεις και ρεπορτάζ για τον ρόλο της Τουρκίας στην έξαρση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι.

Πριν από λίγες μέρες, πριν καν γίνει ευρέως αντιληπτό το τι συμβαίνει στην Ειδομένη, είχα σημειώσει στην Athens Voice τα εξής:
Παρά τα όσα διακινούνται από τα ελληνικά ΜΜΕ με την αρωγή της πάντα πρόθυμης Ακροδεξιάς, οι ευθύνες της Τουρκίας για την όξυνση του προβλήματος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες.  Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, στη γειτονική χώρα βρίσκονται περισσότεροι από 1.8 εκατ. Σύριοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εγκατασταθεί εκεί ήδη από το 2011.
Ο αριθμός είναι τόσο μεγάλος που θα ήταν φοβερά παράδοξο να μην υπάρξουν μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς την Ευρώπη. Ως προς τις εξερχόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων, η Τουρκία φυλάσσει τα σύνορα της το ίδιο χαλαρά με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ιταλία, εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι οι μετανάστες φτάνουν στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία και στην Ουγγαρία με διαστημόπλοια.
Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και δεν θα μας σώσει η κατασκευή ενός ακόμα «εχθρού» που θα κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες αδυναμίες του ελληνικούς κράτους.