Σωστή απόφαση η απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών

25.9.15


Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η σημερινή εξαγγελία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου για την απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής των μαθητών που το επιθυμούν από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του (ή την ιδιότητα του άθεου), ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. «Κακώς δεν το αλλάξαμε ως τώρα, θα το αλλάξουμε», πρόσθεσε.

Και πρόσθεσε: «Το να σέβεται κανείς την εκκλησία και τις θρησκευτικές αρχές του τόπου είναι αναμφισβήτητο για όλους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε του υπουργού, ούτε δικό μου με την Εκκλησία ούτε με οποιαδήποτε θρησκευτική αρχή. Το ζήτημα όμως είναι η ταύτιση ή η σύγχυση των χώρων του θρησκευτικού με τον δημόσιο που είναι κατεξοχήν κοσμικός και ανεξίθρησκος. Σεβόμαστε τη θρησκεία, την εκκλησία, το χώρο της, αλλά υπάρχει και ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκία».

Ελπίζω η κυβέρνηση να μην μείνει στα λόγια και να προχωρήσει άμεσα στη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αν χρειαστεί να περάσει κάτι τέτοιο από τη Βουλή, υποθέτω ότι θα χρειαστούν οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, μιας και οι ΑΝΕΛ, η ακροδεξιά συνιστώσα του «Δεύτερη Φορά Αριστερά», θα διαφωνήσουν.