Διακρίσεις για τη ΔΕΠΑ για τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

2.10.15


Διαγράφοντας μία πορεία που σηματοδοτείται από τη δημιουργία νέων προοπτικών ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες η ΔΕΠΑ τα τελευταία χρόνια διακρίνεται και για τις συνεχείς δράσεις ΕΚΕ που υλοποιεί.

Παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας που έχουν επιφέρει οι πρωτοβουλίες του ομίλου, υλοποιούνται δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο, την εκπαίδευση, τις επιστήμες, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Με βασική αρχή την γνωστή ρήση «think global, act local», η εταιρεία με διεθνείς συνεργασίες φέρνει το φυσικό αέριο στους τοπικούς καταναλωτές και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Για την ΔΕΠΑ, το νόμισμα έχει δύο ίδιες όψεις: την ανάπτυξη…Ανάπτυξη για την οικονομία, με την προσφορά ενός ανταγωνιστικού καυσίμου που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους και ανάπτυξη για την κοινωνία, με την υλοποίηση δράσεων ΕΚΕ.

Το ευρύ κοινό, εξακολουθεί να είναι ο τελικός αποδέκτης των ενεργειών του ομίλου, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο με πρωταρχικό στοιχείο την μείωση των ρύπων η οποία επιδιώκεται τόσο μέσω των λειτουργικών και επιχειρησιακών διαδικασιών της ΔΕΠΑ όσο και μέσω ενός οικολογικού καυσίμου που προσφέρει ως βασικό καύσιμο σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.


Τα προγράμματα για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων, την ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την προώθηση της γνώστης και της επιστήμης αλλά και οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος που υλοποιεί η ΔΕΠΑ αποκτούν φίλους σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία βραβεύεται για τις δράσεις ΕΚΕ με πιο πρόσφατη την διπλή διάκριση που έλαβε για το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί στην τελετή Hellenic Responsible Business Awards 2015 . Συγκεκριμένα, απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία Εκπαίδευση - Υποτροφίες / Μεσαία επιχείρηση για το «Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας seed4business» και το βραβείο στην κατηγορία Συνεργασία Επιχείρησης - Τοπικής Κοινότητας / Κράτους για το «Πρόγραμμα ''Αλληλεγγύη-Πηγή Ενέργειας''/ΔΕΠΑ-ΚΥΑΔΑ».

Η τελετή απονομής των Hellenic Responsible Business Awards 2015, πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Boussias Communications και το περιοδικό Marketing Week. Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν περισσότερα από 300 υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και βραβεύθηκαν τα έργα και οι πρωτοβουλίες που διακρίθηκαν από την αρμόδια κριτική επιτροπή των βραβείων, μέσω αδιάβλητης διαδικασίας.

Το φυσικό αέριο, αρωγός στη δέσμευση της χώρας μας για μείωση των ρύπων ως το 2020

Η γνωστή ευρωπαϊκή οδηγία για μείωση των ρύπων έως το 2020 ενισχύθηκε πρόσφατα με νέες απαιτήσεις για ακόμη χαμηλότερες εκπομπές και μεγαλύτερες δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών για επίτευξη του στόχου. Βιομηχανίες και επιχειρήσεις στρέφοντα σε λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα και εναλλακτικές μορφές ενέργειας προκειμένου να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία αλλά και να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία.  Πολλά είναι τα παραδείγματα κρατών που υιοθετούν μέτρα μείωσης των ρύπων με τις βιομηχανίες να αποτελούν βασικά πεδία αλλαγής των μέχρι τώρα ενεργοβόρων τακτικών. Για παράδειγμα, το δικαστήριο της Ολλανδίας έδωσε εντολή στο κράτος να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη χώρα κατά 25% έως το 2020, εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλά άλλα κράτη.

Πρόσφατα, η Ελλάδα ανέλαβε δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου από τις μονάδες καύσης της ΔΕΗ κατά 50% έως το 2020 στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας για την πρόληψη και τον έλεγχο των βιομηχανικών εκπομπών και το φυσικό αέριο αποτελεί την εναλλακτική λύση καθώς όπως είναι γνωστό μέσα στο 2015 θα χρησιμοποιηθεί στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.