Μαύρη τρύπα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα (και είναι ακόμα Σεπτέμβρης)

27.10.15


Με το πάθημα των δυο πρώτων Μνημονίων να μου έχει γίνει μάθημα, ήμουν αρκετά βέβαιος ότι από την αρχή ότι και οι στόχοι του τρίτου Μνημονίου δεν θα πιαστούν αλλά ομολογώ ότι περίμενα οι νέες δραματικές εξελίξεις να καθυστερήσουν λίγο.

Φαίνεται όμως ότι η ζημιά, τουλάχιστον για το 2015, είναι ανεπανόρθωτη και ήδη έχει σχηματιστεί μια μαύρη τρύπα 2 δισεκατομμυρίων στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της Ημερησίας:
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,9 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,28 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και αναθεωρημένου στόχου του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3,737 δισ. ευρώ.
(...)Μειωμένα έναντι του στόχου είναι τα έσοδα από:
Α) Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 194 εκατ. ευρώ ή 3,2%,
Β) Φ.Π.Α. λοιπών κατά 80 εκατ. ευρώ ή 1,0%,
Γ) Φόρο ασφαλίστρων κατά 44 εκατ. ευρώ ή 16,5%,
Δ) Λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 40 εκατ. ευρώ ή 16,7%,
Ε) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 71 εκατ. ευρώ ή 2,6%.
Με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung να τονίζει σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη για τον Οκτώβριο πληρωμή των πρώτων δύο από τα εναπομείναντα τρία δισ. ευρώ της πρώτης δόσης καθυστερεί, αναρωτιέμαι που ακριβώς οδεύει η χώρα.

Από το 2009 μέχρι σήμερα, είναι η πρώτη φορά που δεν βλέπω καθόλου φως. Είναι τόσο υψηλοί οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι που πρέπει να πιαστούν, που νομίζω ότι είναι πια εντελώς περιττό να επιχειρηματολογεί κανείς υπέρ των μακροπρόθεσμων ωφελειών από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Με τους πολίτες να έχουν ουσιαστικά παραιτηθεί, μένει να δούμε τι ακολουθεί για την Ελλάδα, το πιο δημοφιλές μέλος-ζόμπι της Ευρωζώνης.