Θα φιλοξενήσουμε πολύ παραπάνω από 50.000 πρόσφυγες, το ζήτημα είναι να εξασφαλίσουμε τους πορους

27.10.15


Στο παραπάνω ωραίο γράφημα του Eurasia Group καταγράφονται με ακρίβεια οι μετακινήσεις των προσφύγων και των μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανιών στο διάστημα 16-21 Οκτωβρίου 2015.

Τις μέρες εκείνες, εισήλθαν 48.000 ψυχές στην Ελλάδα, αριθμός που αποτελεί ρεκορ, το οποίο και καταγράφεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όταν και οι καιρικές συνθήκες θα έπρεπε θεωρητικά να αρχίζουν να αποθαρρύνουν όσους επιθυμούν να μετακινηθούν.

Το ίδιο ακριβώς διάστημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας τα ίδια ανόητα επικοινωνιακά κόλπα με εκείνα της εποχής των συνεχών Eurogroup, υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά και αρνείται να συμφωνήσει στη μόνιμη φιλοξενία 50.000 προσφύγων.

Θεωρώ αστείο και να συζητάμε για το αν θα φιλοξενήσουμε μόνιμα 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να φιλοξενήσουμε πολύ περισσότερους καθώς καμία πολιτική διαχείριση δεν μπορεί να αλλάξει τη...γεωγραφική θέση της χώρας. Θυμίζω ότι ακριβώς απέναντι, η Τουρκία φιλοξενεί 2.000.000 Σύριους, ήδη από το 2011.

Το ερώτημα δεν είναι πόσους θα φιλοξενήσουμε αλλά ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες εμφανίζουν την Κομισιόν πρόθυμη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για όσες χώρες προθυμοποιηθούν να συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των προσφυγικών ροών.

Όσο κυνικό κι αν μοιάζει, η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει να γίνει φοβερά χρήσιμη στις Βρυξέλλες στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Έχουμε να κερδίσουμε πολλά και σε πολλά επίπεδα.