Όχι σε ΕΔΕ για τις δημοσκοπήσεις αλλά...

30.10.15


Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα διατάξει, όπως προανήγγειλε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, με αφορμή τις καταγγελίες του αρχηγού των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για επηρεασμό των ψηφοφόρων μέσω «ψευδών» δημοσκοπήσεων.

Διευκρίνισε ότι θα ζητηθούν όλα τα στοιχεία της μεθοδολογικής προσέγγισης που ακολουθήθηκε ώστε να τα κρίνει κάποιος ειδικός και από εκεί και πέρα -όπως είπε- και οι καταγγέλλοντες θα κληθούν να καταθέσουν αυτά τα οποία γνωρίζουν. Αναλυτικά στο In.gr.

Ομολογώ ότι μου μοιάζει κάπως θλιβερό το ότι ένας πρύτανης νιώθει την ανάγκη να κάνει τη χάρη ενός πολιτικού αρχηγού και ξεκινά μια πειθαρχική διαδικασία κατά μιας επιστημονικής έρευνας. Ούτως ή άλλως, ιστορικά στην Ελλάδα ο όρος «ΕΔΕ» είναι κάπως αστείος, συνώνυμος της υποκρισίας και της συγκάλυψης.

Παρ' όλα αυτά, με την ιδιότητα του απλού πολίτη, εξακολουθώ να παραμένω θυμωμένος για τα όσα συνέβησαν με τις δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου του Ιανουαρίου. Όσο γραφικός κι αν είναι ο Καμμένος, έχει απόλυτο δίκιο στο να τονίζει ότι οι δημοσκοπήσεις αλλοίωσαν σημαντικά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Συνειδητά, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν απολογήθηκαν ποτέ στους Έλληνες πολίτες για τις δημοσκοπήσεις αλλά επέλεξαν να ψελλίσουν διάφορες χλιαρές δικαιολογίες για τα exit-poll, τα οποία μπορεί επίσης να έπεσαν έξω, όμως δεν διαμόρφωσαν το προεκλογικό κλίμα. Το καλύτερο; Κάποιοι δημοσκόποι αυτοθυματοποιήθηκαν και ζήτησαν να τους «προστατεύσουμε» από την ανθρωποφαγία.

Τα πράγματα είναι απλά. Για να μην δικαιώνονται ο κάθε συνωμοσιολόγος και ο κάθε λαϊκιστής πολιτικός, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προλαβαίνουν ακόμα να κάνουν σοβαρά και υπεύθυνα τη δημόσια αυτοκριτική τους. Αντίστοιχα, το Κράτος θα πρέπει επιτέλους να ελέγξει το μητρώο των σχετικών εταιρειών και να επιβάλλει κανόνες, όπως συμβαίνει σε κάθε δυτική χώρα. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει μια εταιρεία ανά εφημερίδα/κανάλι κι ένας τόσο μεγάλος πληθωρισμός ερευνών.

Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε απαντήσεις, θα έπρεπε ήδη να τις είχαμε.