Πολιτική κρίση στην Πορτογαλία: Ακυβερνησία με άρωμα συνταγματικής εκτροπής

25.10.15


Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η τήρηση της δημοκρατικής και συνταγματικής τάξης στην Πορτογαλία, μετά τη δημόσια επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της χώρας σε όσους επιδιώκουν τον σχηματισμό κυβέρνησης Κεντροαριστεράς-αντιευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο κεντροδεξιός Πρόεδρος Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα επέλεξε να σταθεί στο γράμμα της συνταγματικής διάταξης και να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κεντροδεξιό νικητή των εκλογών Πάσος Κοέλιο, ο οποίος όμως δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε και να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη άλλων κομμάτων. Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα έχει ήδη συμφωνήσει με τα δυο κόμματα της Αριστεράς, συγκεντρώνοντας 122 από τις 230 έδρες του κοινοβουλίου της Πορτογαλίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει παραβιάσει ακόμα τη συνταγματική τάξη της Πορτογαλίας αλλά ήταν τόσο υψηλοί οι τόνοι που χρησιμοποίησε κατά των κομμάτων της Αριστεράς, κατά παράβαση της πολιτικής ουδετερότητας του αξιώματος του, που πολλοί αναρωτιούνται αν τελικά θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στον ηγέτη των Σοσιαλιστών ή θα προσπαθήσει να καταστήσει βιώσιμη μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ήδη στα social media πολλοί μιλούν για πραξικόπημα (#PortugalCoup) ενώ εντυπωσιακή είναι και η ιδιαίτερα χαλαρή αντίδραση των διεθνών ΜΜΕ στα όσα ιστορικά συμβαίνουν, μιας και τα επιχειρήματα του Πορτογάλου Προέδρου, κατά της συμμετοχής της Αριστεράς στην κυβέρνηση, σχετίζονται με τη μη διατάραξη της οικονομικής «σταθερότητας» που εξασφάλισε η χώρα μέσω του Μνημονίου.