Το σκάνδαλο της Fifa αγγίζει τη Γερμανία: Εξαγόρασαν τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2006;

17.10.15


Το γερμανικό ποδόσφαιρο μοιάζει να βυθίζεται στην μεγαλύτερη κρίση του μετά τα σκάνδαλα χρηματισμού στο γερμανικό πρωτάθλημα (Bundesliga) κατά τη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2006 φέρεται να έγινε κατόπιν χρηματισμού της FIFA, μέσω κατάθεσης υπέρογκου ποσού που προήλθε από μυστικές δοσοληψίες και «μαύρα ταμεία». Και για τη FIFA όμως πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα του κύρους της, δεδομένου ότι το νέο σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί στις υποθέσεις Μπλάτερ και Πλατινί που έχουν θέσει εν αμφιβόλω τη γενικότερη αξιοποπιστία της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Όπως αναφέρει το Spiegel η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ είχε συστήσει κρυφό ταμείο, στο οποίο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Αdidas Ρομπέρ Λουί Ντραϊφούς είχε καταθέσει το ποσό των 10,3 εκατομ. ελβετικών φράγκων, με άλλα λόγια 6,7 εκατομ. ευρώ, με τη μορφή μυστικού δανείου. Εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση φέρεται να είναι ο τότε επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής διεκδίκησης και θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ αλλά και ο νυν πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB), Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ καθώς και άλλοι παράγοντες του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle στα ελληνικά αλλά και το πρωτότυπο του Der Spiege στην αγγλική έκδοση του περιοδικού.

Σε συνδυασμό με το σκάνδαλο της VW, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η ηθικολογία είναι μια παγίδα στην οποία κανείς πέφτει μέσα μόνος του στο τέλος.