Αδικαιολόγητες και κωμικές οι διαστάσεις που δίνουν τα ελληνικά ΜΜΕ στην ένταση μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας

27.11.15


Μου κάνει πραγματικά φοβερή εντύπωση ότι η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί το πρώτο θέμα αρκετών ελληνικών ΜΜΕ, λες και η Ελλάδα βρίσκεται σε κάποια υπέροχα ευνοϊκή συγκυρία που δεν έχει δικά της προβλήματα να λύσει.

Πράγματι, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που απασχόλησε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η είδηση. Το γιατί όμως φτάσαμε να συζητάμε στην Ελλάδα αν θα ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος κι αν η Αγία Σοφία θα γίνει ξανά ορθόδοξος ναός (είδηση στο site της Αυγής) είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει στα πολύ σοβαρά.

Από την πρώτη στιγμή, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ερντογάν με νηφαλιότητα οριοθέτησαν το «ταβάνι» της έντασης μεταξύ των δυο χωρών, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο «πολέμου». Ναι, η ένταση μεταξύ των δυο χωρών θα συνεχιστεί. Ναι, θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες και για τους δυο. Ναι, η καχυποψία μεταξύ τους θα διαρκέσει αρκετό καιρό.

Δεν τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τα έργα και τις ημέρες των δυο συγκεκριμένων ηγέτων αλλά θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα αφελής για να αγνοήσει ότι πρόκειται για δυο ιδιαίτερα έμπειρους πολιτικούς με επίγνωση των επιλογών τους. Θα πρέπει επίσης κανείς να είναι βαθιά ανιστόρητος για να πιστεύει ότι οι πόλεμοι είναι αποφάσεις της στιγμής χωρίς βαθύτερα αίτια και προσδωκόμενα αποτελέσματα.

Ας χαλαρώσουν λίγο οι αρχισυντάκτες και οι συντάκτες των ελληνικών ενημερωτικών ιστοσελίδων. Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι Call of Duty και το αστείο με τον Παϊσιο έχει παλιώσει.