Εθνική παράνοια: Φόροι αντί για στήριξη στο ελληνικό κρασί

18.11.15


Την επιβολή πρόσθετου φόρου στο κρασί (40 ευρώ ανά εκατό λίτρα τελικού προϊόντος ή περίπου 30 λεπτά ανά μπουκάλι) αποφάσισε η σπουδαία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν διαθέτει το παραμικρό όραμα για τη χώρα.

Όσοι γνωρίζουν την αγορά του ελληνικού κρασιού, ξέρουν πολύ καλά ότι αποτελεί διαχρονική εθνική αποτυχία η αδυναμία των (εξαιρετικών) Ελλήνων παραγωγών να αποκτήσουν σημαντική παρουσία στις διεθνείς αγορές. Προσωπικά, έχω βαρεθεί να εξηγώ σε φίλους από το εξωτερικό ότι το κρασί που δοκίμασαν στην Ελλάδα και τους ενθουσίασε, δεν μπορούν να το βρουν στα supermarket της Αγγλίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας γιατί απλούστατα δεν αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν.

Χωρίς δανειοδότηση, όσοι παραγωγοί εξάγουν, βασίζονται πρωτίστως στις καλές επιδόσεις τους στην ελληνική αγορά, την οποία η κυβέρνηση τώρα αποδυναμώνει. Φυσικά, η φορολόγηση του εμφιαλωμένου κρασιού θα οδηγήσει νομοτελειακά στην αύξηση της μαύρης αγοράς χύμα κρασιού, οπότε και θα έχουμε κάνει ξανά μια τρύπα στο νερό.

Είναι να απορεί κανείς που αυτοί οι περίφημοι τεχνοκράτες της Τρόικας θα αποδεχθούν ένα τέτοιο μέτρο ως «ισοδύναμο». Μόνο απελπισία πια.