Παπαχελάς: Ξένοι παράγοντες και εγχώρια διαπλοκή συνεχίζουν να σπρώχνουν την Ελλάδα στη δραχμή

14.2.16


Ιδιαίτερα απαισιόδοξο είναι το σημερινό editorial του Αλέξη Παπαχελά στην κυριακάτικη έκδοση της Καθημερινής, μιας και ο έμπειρος δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί που επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να επιστρέφει στη δραχμή.

Παραθέτω ένα απόσπασμα των όσων υποστηρίζει:
Αν η διαπραγμάτευση πάει έτσι έως τον Μάιο ή Ιούνιο, οπότε τελειώνουν πάλι τα λεφτά και ξαναμπαίνουμε στην «twilight zone», αυτό το σενάριο δεν θα ακούγεται πια τόσο φανταστικό. Μη με ρωτάτε αν και ποιος πιέζει τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σίγουρα κάποιοι ισχυροί παράγοντες εκτός Ελλάδος έχουν αποφασίσει από καιρό πως «η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να κάνει την προσαρμογή που απαιτείται». Το πιστεύουν πραγματικά, θέλουν να δώσουν ένα μάθημα σε άλλους Νότιους ή μήπως εκλογικεύουν δικά τους λάθη; Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Και μέσα στη χώρα, όμως, έχουμε την ανέπαφη, ισχυρή και ανώνυμη διαπλοκή, που σπρώχνει συστηματικά την Ελλάδα στον γκρεμό και στη δραχμή. Είναι, χωρίς αμφιβολία, «η καλύτερή της». Θα αγοράσει ό,τι έχει μείνει με αξία σε αυτόν τον τόπο τζάμπα, με τα λεφτά που έχει έξω.
Ολόκληρο το άρθρο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι οδηγούμαστε ξανά σε ένα θερμό καλοκαίρι και είναι ξανά άγνωστο αν θα τη γλιτώσουμε.