Ένας παγκοσμοποιημένος πόλεμος εναντίον της μετριοπάθειας

22.3.16


Η νέα γενιά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας φροντίζει να κάνει συνεχώς αισθητή την παρουσία της στην καθημερινότητα μας με τον αριθμό των θυμάτων συνεχώς να αυξάνει, χωρίς γεωγραφικούς και θρησκευτικούς περιορισμούς.

Δεν ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι πρόκειται απλά για έναν πόλεμο εναντίον της Δύσης. Οι στοχευμένες επιθέσεις στο Ντιγιάρμπακιρ, στο Σουρούτς, στην Άγκυρα, στην Τύνιδα, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη και αλλού δείχνουν ότι ο στόχος είναι ο μέσος άνθρωπος, εκείνος που απορρίπτει στην καθημερινότητα του τον εξτρεμισμό.

Οι τζιχαντιστές επιχειρούν να θέσουν σε όλους μας το δίλημμα "ή μαζί μας ή απέναντι μας", καλώντας μας έμμεσα να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για μια σύγκρουση Δύσης-Ανατολής, πιστών-απίστων. Προς το παρόν, η Δύση λυτρωτικά αρνείται να σηκώσει το γάντι αλλά όσο το αίμα ρέει, τόσα το ποτάμι του λαϊκισμού θα φουσκώνει τα πανιά γελοίων υποκειμένων όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και διαφόρων επίδοξων δικτατορίσκων της Ανατολικής Ευρώπης.

H (εξαιρετική) Anne Applebaum έγραψε πρόσφατα στη Washington Post ότι είμαστε 2-3 άσχημα εκλογικά αποτελέσματα μακριά από το τέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνολικά της Δύσης που γνωρίσαμε. Φοβάμαι ότι οι ισλαμοφασίστες επιχειρούν να επιταχύνουν αυτές ακριβώς τις διαλυτικές διεργασίες.

Πρέπει να αντέξουμε.