10ο Συνέδριο Ν.Δ: Το δημοσκοπικό προβάδισμα μοιάζει να ανέβαλε τη ριζική ανανέωση του κόμματος

26.4.16


Παρακολούθησα τα βασικά σημεία του 10ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας  και οφείλω να ομολογήσω ότι απογοητεύτηκα. Ή πιο σωστά: δεν ενθουσιάστηκα, δεν είδα κάτι φοβερά διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα συνέδρια του κόμματος.

Ναι, ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφώς πιο φρέσκος και πιο μετριοπαθής από τον εγωπαθή εθνικιστικό λόγο του Αντώνη Σαμαρά. Ναι, τα περισσότερα σημεία κριτικής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν απολύτως ορθά και πράγματι το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει επειγόντως ανάγκη από οξυγόνο.

Από εκεί και πέρα όμως, σχεδόν τίποτα. Στις πρώτες καρέκλες είδαμε ξανά να κάθονται τα ίδια πρόσωπα, διαβάσαμε ξανά ότι έγινε ο κακός χαμός μεταξύ των μηχανισμών για την εκλογή των συνέδρων και των μελών των διαφόρων οργάνων και φυσικά η κοινωνία ήταν και πάλι απούσα, όπως είναι εδώ και χρόνια από τις διεργασίες οποιουδήποτε κόμματος.

Ως εκ τούτου, αν και αρκετά σκληρό, βρήκα ενδιαφέρον το παρακάτω σχόλιο του Θέμη Καζαντζίδη στο Facebook:


Αυτό που κυρίως θέλω να πω είναι το εξής: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να γίνει ένας ακόμα αναλώσιμος πρωθυπουργός της κρίσης. Πρέπει να γίνει ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την Ελλάδα στη νέα εποχή κι όχι ένας ακόμα συστημικά υπεύθυνος Αντώνης Σαμαράς. Δεν πρέπει να του αρκεί ότι είναι ήδη μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον ανεύθυνο Αλέξη Τσίπρα, αυτή είναι η σίγουρη συνταγή της αποτυχίας.

Ο Κυριάκος δεν ψηφίστηκε από τόσα μη μέλη της Ν.Δ για να κρατάει ισορροπίες μεταξύ Σαμαρικών, Καραμανλικών και Μητσοτακικών. Δεν μπορεί να αποτελεί όραμα του ένα απλοϊκό «φύγετε» προς την κυβέρνηση Τσίπρα. Αν δεν τολμήσει να αλλάξει ριζικά το γερασμένο και αποτυχημένο κόμμα του, δυστυχώς θα μας δείξει ότι δεν θα τολμήσει ούτε να αλλάξει ριζικά τη χώρα.