Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Προτείνουμε μείωση δαπανών αντί για φόρους αλλά η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει...

6.4.16


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στους Γ. Αγγέλη και Θ. Αθανασίου για λογαριασμό του Capital.gr και του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Valdis Dombrovskis.

Είπε πολλά κι ενδιαφέροντα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Ξεχωρίζω δυο βασικά σημεία:

1. Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές. Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει το ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%.

2. Όμως, όσον αφορά τη διάρθρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής πράγματι υπάρχει ένας αριθμός από μελέτες που λέει πως τα μέτρα μείωσης των δαπανών έχουν μικρότερη επίπτωση στους πολλαπλασιαστές, έχουν μικρότερη επίπτωση στην ανάπτυξη σε σχέση με τις αυξήσεις φόρων. Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών. Υπάρχουν μάλιστα ήδη συζητήσεις εν εξελίξει σε σχέση με συγκεκριμένα μέτρα. Όμως στο τέλος της μέρας πρέπει να γίνουν πολιτικές επιλογές και αυτές θα τις κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στα πάντα, σε κάθε μικρή απόφαση που παίρνουν οι ελληνικές αρχές.