Μερικές σοβαρές απαντήσεις σε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις τωρινές ελληνοτουρκικές σχέσεις

30.4.16


Οι σχέσεις της χώρας με τη γειτονική Τουρκία αποτελούν διαχρονικά το Νο 1 ζήτημα στην ατζέντα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια διάφορα ακραία site και blog έχουν διαμορφώσει ένα «μονοπώλιο» ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Με τις σοβαρές φωνές γενικά να λείπουν από τον δημόσιο διάλογο της χώρα, η συνέντευξη που παραχώρησε ο καθηγητής Δημήτρης Τριανταφύλλου στο Έθνος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ως διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, η προσέγγιση του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, κυρίως γιατί είναι ψύχραιμη και τεκμηριωμένη.

Ξεχωρίζω κάποιες από τις απαντήσεις του:

-Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά ούτε και επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη βέβαια, δεν έχει κανένα νόημα για την Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορά της με τη Συρία και με το Ιράκ, δεδομένου του πολέμου με το PKK στο εσωτερικό, των επιδεινούμενων σχέσεων με τη Ρωσία κ.ά. Η Άγκυρα έχει ανάγκη να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και με την ΕΕ, και σε αυτό το σημείο η Ελλάδα παίζει ρόλο, ακόμη και μια Ελλάδα αποδυναμωμένη όπως είναι σήμερα. Η Άγκυρα δεν θέλει επίσης να φανεί ως εκείνη που θα χαλάσει μια πιθανή συμφωνία στο Κυπριακό.

-Όχι, δεν βλέπω την Τουρκία να γίνεται κράτος-μέλος της ΕΕ στο κοντινό μέλλον, αλλά ούτε και μακροπρόθεσμα, καθώς η δέσμευσή της στις αξίες της Ένωσης είναι αμφίβολη, είτε υπό την παρούσα κυβέρνηση είτε υπό μια άλλη μελλοντική κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει και την παρουσία κοσμικών στοιχείων.

-Πίσω από το συνεχιζόμενο μπαράζ της τουρκικής προκλητικότητας θα μπορούσε να κρύβεται μια κάποια αναγέννηση του στρατού στη σημερινή Τουρκία, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις είναι πλέον σύμμαχος της κυβέρνησης ενάντια στους Κούρδους αυτονομιστές. Ως εκ τούτου, ο στρατός θα μπορούσε ίσως να επιχειρήσει να δοκιμάσει τα όρια της νεοαποκτηθείσας-αποκατασταθείσας θέσης του, ενισχύοντας τον θεσμικό χώρο και το ανάστημά του. Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η εν λόγω τάση, εάν δηλαδή οι προκλήσεις θα ενταθούν ή όχι. Οι εν λόγω προκλήσεις, ωστόσο, έχουν να κάνουν περισσότερο με την εσωτερική δυναμική και τα παιχνίδια εξουσίας εντός της Τουρκίας, παρά με τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Όλη η συνέντευξη του στον Γιωργο Σκαφιδα για το Έθνος.