Όταν ο Τσίπρας αποθεώνε τον Μαδούρο (ο οποίος οδηγεί τη Βενεζουέλα στο χάος και στην πείνα)

30.4.16


Καμένα λάστιχα, λεηλατημένα καταστήματα, αποκλεισμένοι δρόμοι: το Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας, μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε θέατρο ταραχών και λεηλασιών από οργισμένους πολίτες, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Η διπλή κρίση ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας Νίκολας Μαδούρο να ανακοινώσει πρόσφατα ακραία μέτρα. Μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας -εκτός της πρωτεύουσας Καράκας- το ηλεκτρικό ρεύμα κόβεται για τέσσερις ώρες καθημερινά. Περισσότερα στο σχετικό ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής.

Για καιρό, το αυταρχικό καθεστώς της Βενεζουέλας υπήρξε το προτεινόμενο πρότυπο διαφόρων αριστερίστικων πολιτικών σχηματισμών ανά τον κόσμο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καμαρώνει για χρόνια ότι διατηρεί προνομιακή σχέση μαζί του.

Στις 15 Απριλίου του 2013, με επιστολή του στον Μαδούρο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε τα εξής:
Αγαπητέ σ. πρόεδρε Νικολάς,Ο λαός της Βενεζουέλας με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο και διαφανείς διαδικασίες, με την συμμετοχή εκατοντάδων διεθνών παρατηρητών των εκλογών (ανάμεσά τους και δυο έλληνες) αποφάσισε τον αμετάκλητο δημοκρατικό δρόμο των αντι-νεοφιλελευθέρων δομικών αλλαγών στην χώρα σου με στόχο τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.Εκ μέρους όλων των μελών και φίλων της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα σε συγχαίρω για μία δύσκολη αλλά αποφασιστική, ιστορική νίκη του λαού σου.Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι δημοκρατικές, προοδευτικές, αριστερές αλλά και επαναστατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην χώρα του Μπολίβαρ αλλά και στις άλλες χώρες της περιοχής που αποτίναξαν ξενοκίνητες δικτατορίες στο πρόσφατο παρελθόν και διεφθαρμένα πολιτικά καθεστώτα δεν θα επιλέξουν την ιστορική οπισθοδρόμηση. Όπως λέει ο λαός μας, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Ακόμα όμως κι αργότερα, όταν δεν είχε απομείνει η παραμικρή αμφιβολία για το αληθινό πρόσωπο του καθεστώτος, ο Τσίπρας συνέχισε να ελπίζει στην «ευλογία» του συντρόφου Μαδούρο, τον οποίο και συνάντηση, με το κανάλι του Νίκου Παππά να καλύπτει με μεγαλοπρέπεια το γεγονός.


Το καλύτερο; Στις 2 Αυγούστου του 2015, ο ξάδερφος Τσίπρας ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, υπέγραψε «σημαίνουσα συμφωνία για την ενέργεια με τη Βενεζουέλα», μια χώρα η οποία ένα χρόνο μετά δεν διαθέτει ούτε χαρτί για να τυπώσει κι άλλο πληθωρικό νόμισμα...