Πάμε σαν άλλοτε: Άρχισαν πάλι ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να μιλούν στο Reuters για χρεοκοπία

26.4.16


Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, εάν καταφύγει στα ταμειακά αποθέματα των ασφαλιστικών Ταμείων και «παγώσει» επιστροφές φόρων και πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Ο δρόμος έχει αναταράξεις από τα μέσα Απριλίου όμως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην ξεμείνει από χρήματα έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας και τα ταμειακά αποθέματα ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές, εάν χρειαστεί», είπε η πηγή, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Με την πρώτη αξιολόγηση να συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα, η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα διάφορων δημόσιων φορέων ώστε να καλύψει τυχόν κενά ρευστότητας στα δημόσια ταμεία. Ήδη έχουν μεταφερθεί στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας αποθέματα της Βουλής, του ΕΟΠΠΥ, του ΟΑΕΔ και δημόσιων νοσοκομείων.

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι όσο δραματική ήταν πέρυσι», δήλωσε στο Reuters δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος. «Αλλά όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να βρεθούμε με τις πλάτες μας στον τοίχο».

--

Αυτό που πάει να συμβεί είναι αληθινά φοβερό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μοιάζει να μην έχει καταλάβει τίποτα από το τρομακτικό πάθημα του 2015 και σέρνει τη χώρα σε μια ακόμα ανούσια και περιττή σύγκρουση με την Τρόικα. Το...καλό σενάριο είναι να πληρώσουμε ξανά όλοι μας στο τέλος τον λογαριασμό. Το κακό δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι...