Δεν κολακεύει την Ευρώπη η τόση κωλυσιεργία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

25.5.16


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται ότι είναι ακόμα μια ελληνική κυβέρνηση από το 2012 και μετά που αποτυγχάνει να λάβει μια σαφή δήλωση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της, παρόλο που πρώτα ψήφισε οτιδήποτε της ζητήθηκε.

Μιας και η ανεπάρκεια όλων των πρόσφατων ελληνικών κυβερνήσεων είναι προφανής και...χιλιοτραγουδισμένη, νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να σταθούμε ιδιαίτερα κριτικά κι απέναντι στη στάση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Από το να κουρευτεί όλο το χρέος που αφελώς ζητούσε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το να μην κουρευτεί ούτε ένα ευρώ μετά το PSI, υπάρχει σημαντική απόσταση. Η ελληνική κρίση δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, είναι χαζό και σχιζοφρενικό να ισχυρίζεται κάποιος ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να «τιμωρείται» για να μάθει.

Μια γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον πλανήτη ότι η κρίση στην Ευρωζώνη αποτελεί πια παρελθόν και ότι πλέον θα πρέπει όλοι να βρουν σημαντικότερα προβλήματα να ασχοληθούν (π.χ προσφυγικό, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σχέσεις με Κίνα κ.τ.λ). Θα ενίσχυε σημαντικά την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει μια απότομη εκτίναξη προς τα πάνω του συμπιεσμένου ελατηρίου της ελληνικής οικονομίας.

Η σαπουνόπερα των Eurogroup δεν τιμά κανέναν. Δεν νομίζω ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι ιδιαίτερα επιεικής με τους «σκληρούς» του Eurogroup που έχουν πια φετιχοποιήσει την οικονομική ορθοδοξία (των άλλων).