Ιστορικό λάθος για τη Ν.Δ το να υποστηρίξει τη διατήρηση του άθλιου bonus των 50 εδρών

26.6.16


Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφέρεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο καθώς διαπιστώνει ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει ξανά να κερδίσει εκλογές. Εξάλλου, αυτό ακριβώς έκαναν σχεδόν όλοι οι πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης.

Το ότι ο εκλογικός νόμος όμως πρέπει να αλλάξει είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθεί, ειδικά από τη στιγμή που ο δικομματισμός του 80%-85% ανήκει στο μακρινό παρελθόν -αν και ούτε τότε έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί.

Μπορώ να δεχτώ τη διαφωνία της Ν.Δ με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Όποιος διαφωνεί όμως, καταθέτει τη δική του πρόταση, δεν πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του κυριακάτικου Τύπου, τα μοναδικά δύο σημεία αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, πάνω στα οποία η κεντροδεξιά παράταξη θεωρεί ότι θα μπορούσε να γίνει συζήτηση είναι α) η ψήφος των ομογενών για την οποία η ΝΔ έχει καταθέσει πλήρη πρόταση νόμου και β) η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Το ερώτημα λοιπόν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σαφές: πιστεύει ότι η νέα Ελλάδα χρειάζεται έναν εκλογικό νόμο που θα προσφέρει 50 έδρες (το 1/6 της Βουλής) σε όποιο κόμμα κερδίζει τις εκλογές, έστω κι αν το ποσοστό του οριακά ξεπερνά το 30%; Δεν έχει κάτι καλύτερο να μας προτείνει;