Το αρνητικό ρεκόρ στις εξαγωγές καταδικάζει την ελληνική οικονομία στην εγχώρια μιζέρια

20.8.16


Μείωση 8%, την τρίτη μεγαλύτερη που κατέγραψε η Eurostat, μεταξύ των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε σε 12 δισ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο. Από αυτά τα 7,1 δισ. αφορούσαν σε εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ και παρουσίασαν μικρή μείωση 1% σε ετήσια βάση και τα υπόλοιπα σε εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ οι οποίες σημείωσαν μεγάλη πτώση 18% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η έλλειψη ρευστότητας, η πολυετής ύφεση που έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις και οι περιορισμοί στο πλαίσιο των capital controls, συνθέτουν ένα δύσκολο τοπίο για τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ στοίχημα είναι η αναστροφή της τάσης τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της δύσκολης προσπάθειας επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. (Πηγή: Ημερησία)

Τα πράγματα είναι απλά: όσο η Ελλάδα αδυνατεί να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της, με τόσο μεγαλύτερο πάθος θα παρακαλάει για δανεικά. Με την εγχώρια ζήτηση να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, η εξαγωγή υπηρεσιών και αγαθών αποτελεί μονόδρομο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ιδανικά, η τόσο μεγάλη μείωση των εξαγωγών θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα της χώρας, με την κυβέρνηση να πρέπει να εξηγήσει τι πήγε τόσο στραβά.