Ο εμπνευστής της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας προειδοποιεί: Η Ευρώπη παίζει ρώσικη ρουλέτα με το προσφυγικό

30.9.16


«Εάν δεν καταφέρουμε επιτέλους να επαναπροωθήσουμε πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα καταρρεύσει» εκτιμά ο Γκέραλντ Κνάους,εμπνευστής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ σε θέματα προσφύγων, σε συνέντευξή του στη Welt.

Ο αυστριακός Γκέραλντ Κνάους, ο οποίος είναι και διευθυντής της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ΕSI) προειδοποίησε ότι «η ΕΕ δεν στέλνει στην Ελλάδα όσους υπαλλήλους απαιτούνται για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου. Και στο σημείο αυτό υπάρχουν εκκρεμότητες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Η Ευρώπη παίζει αυτόν τον καιρό ρώσικη ρουλέτα. Οσο ακόμα διαρκεί η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας είναι ένα δώρο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από την ΕΕ» σημείωσε ο Γκέραλντ Κνάους. Επισήμανε ότι, κυρίως λόγω του «αισθήματος της έλλειψης προοπτικής» πήγαν στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι μόνο 50 άνθρωποι. «Οι πρόσφυγες στην Τουρκία διαπιστώνουν όμως το εύθραυστο της συμφωνίας και από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο διπλασιάστηκαν». Οι πρόσφυγες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι τελικά και τόσο μικρές οι πιθανότητες να παραμείνουν στην Ελλάδα και -έστω με κάποια καθυστέρηση- να συνεχίσουν μετά προς τον βορρά. Αν σκεφτεί κανείς ότι από την αρχή της ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας πέρασαν μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα 15.000 πρόσφυγες και επαναπροωθήθηκαν μόνο 580, είναι λογικό, όπως είπε.

Βασικά σημεία της συμφωνίας λειτουργούν ανεπαρκώς κατά τον Γκέρλαντ Κνάους. Ιδίως στους Σύρους έχει γίνει πλέον σαφές ότι δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Οι ελληνικές Αρχές αποκλείουν την επαναπροώθηση, διότι θεωρούν, όπως άλλωστε και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι η κατάσταση για όσους επιζητούν άσυλο στην Τουρκία δεν είναι καλή. Το επιχείρημά τους είναι η αβεβαιότητα ως προς το εάν η Αγκυρα θα στείλει τελικά σε άλλες χώρες όσους πρόσφυγες χρήζουν προστασίας.

Ο Κνάους θεωρεί ότι η ΕΕ οφείλει να πιέσει την 'Αγκυρα να θεσπίσει μια αξιόπιστη διαδικασία παροχής ασύλου για τους πρόσφυγες, ώστε να είναι πιο εύκολο για την Αθήνα να τους επαναπροωθεί.

Πηγή: Ημερησία