Χωρίς το ΕΣΡ, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα παλιά κανάλια ούτε να ανοίξει τα νέα

18.9.16


Την ώρα που και τα γίδια στα βουνιά της Ιθάκης συνειδητοποιούν πόσο πρόχειρα στημένη ήταν η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, όλα δείχνουν ότι το...μεγάλο γέλιο δεν έχει πέσει ακόμα.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το σχετικό ρεπορτάζ του Βαγγέλη Μανδραβέλη στην Καθημερινή:
(...)Από τη στιγμή που οι υπερθεματιστές καταβάλουν τα 82 εκατ. ευρώ, ευλόγως τότε θα αρχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να κλείσει όλους εκείνους που δεν έχουν λάβει άδεια. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Digea να κατεβάσει τους διακόπτες των Alpha, AΡΤ, Epsilon, Makedonia, Μega και Star. Μόνον η Digea μπορεί να διακόψει την εκπομπή τους και για να το πράξει αυτό θα πρέπει, είτε τα έξι κανάλια να μην εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την ίδια, είτε να υπάρξει εντολή από την ΕΕΤΤ.
Η ΕΕΤΤ, όμως, θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή. Μια τέτοια εντολή μπορεί να δεχθεί μόνον από τις διωκτικές αρχές της χώρας, π.χ. ότι συντελείται κάποια εγκληματική ενέργεια (που στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει), είτε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που κατά το Σύνταγμα της χώρας διαθέτει τη σχετική αρμοδιότητα.
Ωστόσο το ΕΣΡ σήμερα δεν υφίσταται. Και όσο αυτό συμβαίνει, η κυβέρνηση πρακτικά δεν έχει άλλο (νόμιμο) εργαλείο εφαρμογής των αποφάσεών της. Αυτό φάνηκε να συνειδητοποιούν μετά τον διαγωνισμό η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι οποίοι τώρα δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για τη στελέχωση του ΕΣΡ. Μάλιστα, στο υπουργείο Επικρατείας συνειδητοποίησαν ότι χρειάζεται το ΕΣΡ και για έναν επιπλέον λόγο: οι τέσσερις υπερθεματιστές δεν μπορούν να εκπέμψουν το πρόγραμμά τους, παρά μόνον έπειτα από έγκρισή του από το ΕΣΡ. Αυτό προβλέπεται όχι στο Σύνταγμα ή στους νόμους της χώρας, αλλά στην προκήρυξη του διαγωνισμού των τεσσάρων αδειών που συνέταξε το ίδιο το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας(...)
Κοινώς, αν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αρνηθούν να συνδράμουν στη σύσταση του ΕΣΡ, τότε όλη η διαδικασία θα τιναχθεί στον αέρα, εκτός κι αν η κυβέρνηση επιλέξει ξανά τον δρόμο της βίαιης καταστρατήγησης του Συντάγματος...