Γιατί ο πολιτικός κόσμος δεν αντιδρά στις εκκλήσεις ενός κορυφαίου επιχειρηματία για «λιγότερη δημοκρατία»;

12.11.16


Άφησα να περάσουν μερικές μέρες για να δω αν το θέμα θα έχει συνέχεια. Αν κάποιο κόμμα θα τολμήσει να ψελλίσει κάτι, αν κάποιος αναγνωρίσιμος δημοσιογράφος θα επιχειρούσε να αναδείξει το θέμα. Τίποτα όμως δεν συνέβη.

To βράδυ της 2ης Νοεμβρίου, σε πλήθος ελληνικών site, κυκλοφόρησαν δηλώσεις του γνωστού επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος τότε σχεδίαζε μια σημαντική επένδυση στη Σουρωτή. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, ο οποίος ίσως σύντομα γίνει και καναλάρχης, δήλωσε:
Με αναγκάζεται να ασχοληθώ με την πολιτική. Το πρώτο πρόβλημα είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Δεύτερον υπάρχει πολλή δημοκρατία στην Ελλάδα. Σε συνθήκες κρίσης πρέπει να υπάρχει λίγο λιγότερη δημοκρατία και καθόλου γραφειοκρατία. Το είπα και στη Βουλή. Εγώ φέρνω τα βάζω όλα σε ένα μέρος και μου λένε μετά από 3 μήνες ενώ όλα έχουν υπογραφεί πάρτα πίσω. Δε λέω αν ο κ. Παπαδόπουλος φταίει ή έχει δίκιο. Είναι μέρος ενός γραφειοκρατικού συστήματος. Δεν μπορούν οι πολιτικοί να ανήκουν στον εαυτό τους ο λαός θέλει να φάει σήμερα, τώρα. 
Για του λόγου του αληθές, παραθέτω ενδεικτικά το σχετικό ρεπορτάζ του Iefimerida, αν και οι δηλώσεις υπάρχουν αυτούσιες κι αλλού.


Οι δηλώσεις Σαββίδη κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τα διάφορα πρωτοσέλιδα που φιλοξενούν τα παράπονα του εμίρη του Κατάρ για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα και δείχνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό προορισμό κυρίως για συμφέροντα που έχουν μάθει να επενδύσουν σε όχι και τόσο δυτικές οικονομίες.

Υπάρχουν άραγε πολιτικοί κύκλοι (ή και κυβερνητικοί παράγοντες) που υπόσχονται σε διάφορους επενδυτές «λιγότερη δημοκρατία»; Πώς βρίσκουν το θάρρος να διατυπώνουν δημόσια τέτοιες εκκλήσεις χωρίς να φοβούνται τη δημόσια κατακραυγή των δημοκρατικών κομμάτων;

Τρία λοιπόν τα βασικά ερωτήματα:

1. Δήλωσε σίγουρα κάτι τέτοιο ο κ. Σαββίδης; Το ρωτάω γιατί δεν γνωρίζει ελληνικά και τοποθετείται μέσω διερμηνέα. Αν έχει γίνει κάποιο λάθος στην απόδοση των δηλώσεων του, το θέμα προφανώς λήγει εδώ.

2. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν προβληματίστηκε με αυτές τις δηλώσεις; Ούτε ένας από τους 300 βουλευτές; Μια δηλωσούλα; Ένα tweet; Με το φαινόμενο Trump τους βλέπω λαλίστατους και γενναίους, με τα δικά μας παρόμοιου τύπου ζητήματα γιατί δεν ασχολούνται;

3. Ένα γενικότερο ερώτημα που αφορά την εθνική μυθολογία μας κι όχι τον ίδιο τον κ. Σαββίδη. Αν ο Ιβάν Σαββίδης λεγόταν Τομ Σαββας, ήταν Ελληνοαμερικανός, ταυτισμένος με τα συμφέροντα ενός προέδρου των ΗΠΑ και μιλούσε μόνο στα αγγλικά, θα είχε την ίδια αποδοχή από την ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά ΜΜΕ;

Προσοχή πάντως γιατί το «λιγότερη δημοκρατία» ενός (οποιουδήποτε) επιχειρηματία μπορεί να καταλήξει στη λαϊκή...σοφία του «δεν κοιτάμε τη φτώχεια μας, η δημοκρατία μας μάρανε» και θα συναντήσει το...παραδοσιακό «ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται». Και μετά θα τρέχουμε...