Η μεγάλη αποχή μπορεί να χαρίσει στον Μητσοτάκη την αυτοδυνάμια

2.11.16


Αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή δημοσκόπηση της Public Issue, εταιρείας που μέχρι πρόσφατα συνεργαζόταν στενά με το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δείχνει τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξεύεται στις 24 μονάδες.

Παρά την τεράστια φθορά που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά αυτή μοιάζει σήμερα κάπως υπερβολική αλλά προσωπικά δεν θα απέκλεια να δούμε τη Νέα Δημοκρατία να εκτοξεύεται σε ποσοστά που θα της χαρίσουν την αυτοδυναμία.

Εκτιμώ ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, θα σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες, μιας και ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει «παραιτηθεί». Παράλληλα, κανένα κόμμα δεν μοιάζει να κερδίζει μαζικά τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων πιθανότατα θα προτιμήσουν να μείνουν στο σπίτι τους.

Κατά συνέπεια, παραδοσιακά κόμματα με ιστορικά εδραιωμένους μηχανισμούς όπως η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ενδέχεται να δουν τα ποσοστά τους να «φουσκώνουν», χωρίς να σημειωθεί κάποια ιδιαίτερη αύξηση του απόλυτου αριθμού των ψήφων τους. Όσο λιγότεροι ψηφίσουν, τόσο πιο δυνατά θα ακουστεί η φωνή εκείνων που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία...