Πώς εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα από την άρση των κυρώσεων κατά μιας ιρανικής τράπεζας;

2.11.16

To ρεπορτάζ της Wall Street Journal
Χθες το βράδυ, μια ξένη εφημερίδα (Wall Street Journal) αποκάλυψε στους Έλληνες πολίτες ότι η κυβέρνηση τους επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη και να ασκήσει βέτο κατά της συνέχισης των κυρώσεων εις βάρος μιας αμφιλεγόμενης ιρανικής τράπεζας.

Η Καθημερινή αποδίδει στα ελληνικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας και προσωπικά στέκομαι στο παρακάτω απόσπασμα:
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, λίγο πριν την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αλλά και τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου για «εμπάργκο» από την Ουάσιγκτον σε όποια εταιρία συνεργαζόταν με την συγκεκριμένη τράπεζα.
Ας είμαστε λοιπόν καλοπροαίρετοι κι ας παραδεχθούμε ότι πράγματι δεν είναι κακό που και που η ελληνική εξωτερική πολιτική να παίρνει κάποια ρίσκα, πόσο μάλλον όταν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Προκύπτουν όμως μερικά εύλογα ερωτήματα, μιας και η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει πάντοτε να ασκείται υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Ποιο το σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης πίσω από αυτήν την τολμηρή κίνηση; Τι είδους ελληνικά συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν από αυτή την κίνηση; Ποιο είναι το καλό σενάριο, αν το κακό σενάριο είναι η έντονη δυσφορία των ΗΠΑ; Γιατί κανένα ελληνικό μέσο δεν κατέγραψε τη συγκεκριμένη εξέλιξη;

Θυμίζω ότι τίποτα δεν εξαιρεί το υπουργείο Εξωτερικών από την υποχρέωση δημόσιας λογοδοσίας για τις επιλογές του. Περιμένουμε λοιπόν να μάθουμε γιατί η χώρα μας επέλεξε να τηρήσει αυτή τη στάση...