Τώρα θα ξεχωρίσουν οι ηγέτες από τους νάνους

20.12.16


Την επομένη μιας εκ των πλέον τραγικών ημερών των τελευταίων δεκαετιών, ανοίγεις την πιο σοβαρή εφημερίδα της χώρας σου, διαβάζεις τη νέα δήλωση Σόιμπλε στο πρωτοσέλιδο και δυσκολεύεσαι να συγκρατήσεις την ψυχραιμία σου.
Tη θέση ότι η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει αν τα μέλη της δεν ακολουθούν τους κανόνες εξέφρασε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες Τσίπρα για έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους, οι οποίες έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς. «Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM ρωτήθηκαν αν η απόφαση της Αθήνας είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν “όχι”» συμπλήρωσε ακόμη, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».
Οι περιστάσεις δεν σηκώνουν μισόλογα. Η Ευρώπη κινδυνεύει, η Δημοκρατία απειλείται, μπορεί σε 6 μήνες στον δυτικό κόσμο όλα μα όλα να έχουν αλλάξει. Προς το πολύ χειρότερο.

Αν η Γερμανία συνεχίσει να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα της την επιβολή μιας μαζοχιστικής λιτότητας στην Ευρώπη, αν ο Σόιμπλε εξακολουθήσει να ζητά μια θρησκευτικού τύπου προσήλωση «στους κανόνες», τότε μας περιμένουν μαύρα και βίαια χρόνια.

Τώρα θα ξεχωρίσουν οι ηγέτες από τους νάνους και τα οράματα από τις ιδεοληψίες. Δεν είναι δυνατόν να κρατούν το τιμόνι της Ε.Ε άνθρωποι που δεν σέβονται τα μαθήματα της Ιστορίας. Η Ευρώπη ή θα ενηλικιωθεί ή θα επιστρέψει στην εποχή των πολέμων, της πείνας και της εξαθλίωσης.