Ο Μεϊμαράκης έχει δίκιο επί της ουσίας αλλά δεν είμαστε και αφελείς...

2.3.17


Μιλώντας σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προχώρησε σε μια σειρά δηλώσεων που αμφισβητούν ευθέως τη στρατηγική ακραίας πόλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το σχετικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος:
«Όταν ήμουν πρόεδρος της ΝΔ η κυβέρνηση είχε μείνει με 145 βουλευτές» είπε ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Αύγουστο του 2015 να υπερψηφίσει το τρίτο μνημόνιο. «Η κυβέρνηση τότε δεν είχε πλειοψηφία και πήραμε ομόφωνη απόφαση να υπερψηφίσουμε. Τότε εισηγητής ήταν ο κ. Κωστής Χατζηδάκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η στάση μας εκείνη δικαιώθηκε καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθεί την πολιτική που ακολουθήσαμε και εμείς. Σήμερα το να λες ότι θα καταψηφίσεις την νέα συμφωνία είναι τσάμπα μαγκιά από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία και δεν διακυβεύεται η παραμονή μας στο ευρώ» συνέχισε ο ίδιος σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες,  λέγοντας πως «αν η αντιπολίτευση αποχωρήσει από την ψηφοφορία τότε διευκολύνεται η κυβέρνηση καθώς η ψηφοφορία γίνεται επι των παρόντων βουλευτών». Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης «τουλάχιστον» - όπως είπε – «σε 3-4 κρίσιμα ζητήματα».
Ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει άδικο. Με εξαίρεση το ότι δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια στα οικονομικά. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστεί εδώ και καιρό ένας ακόμα ανεύθυνος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που λέει "όχι σε όλα" και που προτείνει ως λύση στα πάντα την προσφυγή στις κάλπες. Μοιάζει δε να έχει παραδοθεί πλήρως στις επικοινωνιακές ορμές του όλο και πιο ανεξέλεγκτου Άδωνι Γεωργιάδη.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο αλλά ο άτυπος αρχηγός της ομάδας των βουλευτών που αναφέρονται πολιτικά στον Κώστα Καραμανλή. Ποιος δεν γνωρίζει πλέον ότι το σύστημα Καραμανλή αποτελεί τον αφανή κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα μέσω του Πάνου Καμμένου και του Προκόπη Παυλόπουλου; Σε ποιον επιτρέπεται πια τόση αθωότητα;

Κατά συνέπεια, το ότι ο Μεϊμαράκης έχει δίκιο επί της ουσίας είναι απόλυτα δευτερεύον. Το θέμα είναι που το πάει ο Καραμανλής, τι ζητάει από τη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα. Κάποια μέρα θα μάθουμε τι ήταν αυτό που τους ένωσε, αν και τότε θα είναι σίγουρα αργά.

Όπως και να έχει, η ξεκάθαρη ομηρεία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας οριοθετεί ήδη από σήμερα το μεταρρυθμιστικό "ταβάνι" της κυβέρνησης του. Μην περιμένετε θαύματα.