Παρά το κύμα της εθνικής μιζέριας των ΜΜΕ, η Ελλάδα παραμένει η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων

2.5.17


Επειδή προφανώς η σαπουνόπερα «κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο» αρχίζει και κουράζει το τηλεοπτικό κοινό, παρατηρώ ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί λανσάρουν ένα νέο προϊόν με τίτλο «παίρνουν φωτιά τα Βαλκάνια».

Αρχικά να σας πω ότι μόνο στον ελληνικό δημόσιο διάλογο συνδέονται με τέτοια βεβαιότητα άσχετα μεταξύ τους γεγονότα όπως οι κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση συνεργασίας στην Κροατία, το τουρκικό δημοψήφισμα και η παρατεταμένη πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ αλλά οκ, έχουμε συνηθίσει πια να ακούμε ότι είμαστε περικυκλωμένοι από εχθρούς.

Το μόνο που έχω ανάγκη να σημειώσω είναι ότι ακόμα και αν πάρουν φωτιά τα Βαλκάνια, η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται απολύτως τίποτα. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα της μακροπρόθεσμης ύφεσης παραμένει με διαφορά η πιο ισχυρή χώρα των Βαλκανίων, ένας status quo που δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα είναι η πιο παλιά και η πιο "δυτική" χώρα της περιοχής. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρωζώνης, βρίσκεται δηλαδή στον πολύ στενό πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι παλιό και ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει με (τεράστια) διαφορά τον πιο σύγχρονο και ισχυρό στρατό της περιοχής. Η Ελλάδα είναι η χώρα-καταφύγιο για τους ορθόδοξους πληθυσμούς της περιοχής και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί την έξοδο στη θάλασσα για εκατοντάδες επιχειρήσεις άλλων βαλκανικών χωρών.

Η συμμαχία Ελλάδας-Σερβίας είναι ίσως η πιο παλιά και ισχυρή συμμαχία της περιοχής και το βάθος της είναι τέτοιο που παραπέμπει σε σχέσεις μεταξύ κρατών που προέρχονται από την ίδια εθνική μήτρα. Οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι άριστες, για την ακρίβεια η Σόφια δεν θα μπορούσε ποτέ να διακινδυνέψει τη σχέση της με την Αθήνα. Ιδιαίτερες στενές είναι και οι σχέσεις της χώρας με την ΠΓΔΜ, παρά το ζήτημα του ονόματος και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται τίποτα και είναι κάπως παράδοξο να παρατηρείς ότι το κλίμα εθνικής μειονεξίας καλλιεργείται κυρίως από εθνικιστικούς κύκλους. Καλό θα ήταν να βρούμε καμία δουλειά στους νέους ανθρώπους, να σταματήσουμε τις μεταναστευτικές ροές Ελλήνων προς τη Βόρεια Ευρώπη και να ασχολούμαστε λιγουλάκι λιγότερο με τη Μεγάλη Αλβανία, τον Ερντογάν και άλλους δράκους.

Δεν υπάρχει καλύτερη εθνική άμυνα από μια ισχυρή οικονομία. Ας σοβαρευτούμε.