Νέα καταγγελία με αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση παρακράτους επαναπροωθήσεων στον Έβρο

25.6.17


Μια ακόμα ιδιαίτερη σοβαρή καταγγελία για την πιθανή δράση ενός παρακρατικού μηχανισμού επαναπροωθήσεων στην Τουρκία είδε αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον Έβρο.

Αυτή τη φορά η καταγγελία δεν προέρχεται από Τούρκους πολίτες αλλά απο οικογένεια προσφύγων από τη Συρία. Παραθέτω τα όσα ανατριχιαστικά δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών:

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Μ., ο ίδιος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των δύο οικογενειών, συνολικά δέκα άτομα, έφτασαν στην Ελλάδα από τον Εβρο τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Μαΐου. Εφτασαν περπατώντας στο Διδυμότειχο τα ξημερώματα, έμειναν για λίγο στην πίσω αυλή ενός ξενοδοχείου και μετά τις 8 το πρωί κατευθύνθηκαν προς τον σταθμό των ΚΤΕΛ.
Ο Μ. έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα στον Ι. ότι έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς και στη συνέχεια τα κινητά τους απενεργοποιήθηκαν. Η πρώτη εντολή των αστυνομικών, σύμφωνα με τον Μ., ήταν να κλείσουν τα κινητά τους και να αφαιρέσουν τις μπαταρίες.Στη συνέχεια τους επιβίβασαν σε αστυνομικά οχήματα και τους οδήγησαν σε έναν χώρο κράτησης μέσα στην πόλη, δέκα λεπτά απόσταση, ένα παλιό αλλά ανακαινισμένο κτίριο, χωρισμένο σε θαλάμους.
Ο Μ. πρόσεξε το έτος 2013 σε μια επιγραφή. Μέσα μπόρεσε να δει περίπου 200 άτομα, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά και έγκυες, που φυλάσσονταν από αστυνομικούς. Κάποια στιγμή οι αστυνομικοί πήραν παραγγελίες για σάντουιτς προς 2,50 ευρώ.
Υστερα από 11-12 ώρες, όταν είχε πια βραδιάσει, τους διέταξαν να βγουν μαζί με άλλους, συνολικά περίπου 60-70 άτομα, και τους επιβίβασαν με βία σε πράσινο φορτηγό χωρίς διακριτικά, κλειστού τύπου, με τρύπες για εξαερισμό. Το φορτηγό σταμάτησε έπειτα από 10 λεπτά σε χώρο που θύμισε στον Μ. στρατόπεδο, ξαναξεκίνησε, για να φτάσει μετά μία ώρα στον Εβρο.
Τους περίμενε ομάδα αντρών με στολές παραλλαγής, ιδιαίτερα σωματώδεις, με όπλο στη ζώνη και κουκούλες στο πρόσωπο. Στην κοίτη υπήρχε μαύρο φουσκωτό μεσαίου μεγέθους. Οι ένστολοι παρέταξαν τους πρόσφυγες σε δυάδες. Ενας έμεινε πίσω για να ελέγχει, ένας επόπτευε με κιάλια την απέναντι όχθη κι ένας άλλος μάζεψε τα έγγραφα και τα κινητά των προσφύγων και τα πέταξε στο νερό.
Επιβίβασαν στη βάρκα 15 πρόσφυγες, μαζί με δύο ένστολους, και έτσι τους μετέφεραν όλους με διαδοχικές διαδρομές στην Τουρκία. Οι πρόσφυγες άρχισαν να περπατούν προς την ενδοχώρα και συνελήφθησαν ύστερα από δύο ώρες από την τουρκική αστυνομία.
Θυμίζω ότι υπάρχουν ακόμα δυο, ιδιαίτερα παρόμοιες, καταγγελίες, προκαλώντας μεταξύ άλλων και την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Θα μάθουμε άραγε επιτέλους τι συμβαίνει; Έχει πράγματι επιλέξει η χώρα μας έναν τόσο σκοτεινό και ανήθικο δρόμο;