Μερικές ψύχραιμες σκέψεις μέχρι την επόμενη απεργία των συμβασιούχων των ΟΤΑ

3.7.17


Η αναστολή των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ ήταν αρκετή για να ξεχαστεί άμεσα το θέμα, για να μην ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Για τους ελάχιστους που ενδιαφέρονται να δοθεί μια μόνιμη και αποτελεσματική λύση, ώστε να σταματήσει η ομηρεία όλων μας, ο αντιδήμαρχος της Αθήνας Λευτέρης Παπαγιαννάκης εξηγεί με ένα άρθρο του στα ΝΕΑ ποια είναι η πραγματικότητα, η οποία και πρέπει να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης.

Ένα απόσπασμα:
(...)Το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, άρα όποιος το κάνει παραβιάζει τη συνταγματική διάταξη. Αυτή η κυβέρνηση το έκανε, και μάλιστα δύο φορές, δημιουργώντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση. Όταν το Ελεγκτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι πληρωμές αυτών των συμβασιούχων δεν μπορούν να συνεχιστούν, επειδή οι ανανεώσεις είναι αντισυνταγματικές ξεκίνησε η αναταραχή. Κάποιοι είχαν ήδη πληρωθεί, επειδή επίτροποι είχαν υπογράψει, κάποιοι άλλοι όχι, τέθηκε θέμα επιστροφής χρημάτων από τους εργαζομένους και ούτω καθεξής. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και έχουν εν μέρει δίκιο καθώς η πρόσληψή τους έγινε με διαδικασίες ελέγχου του ΑΣΕΠ αλλά προσλήφθηκαν ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, άρα έχουν αποδεχθεί μια πρόσληψη με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και το έχουν υπογράψει. Κατά τη διάρκεια της σύμβασης, όπως έχει γίνει τόσες και τόσες φορές, κάποιοι τους υποσχέθηκαν «μονιμοποίηση». Είμαι βέβαιος ότι δεν ήταν μόνο από την κυβέρνηση.
(...)Από την πλευρά τους οι συμβασιούχοι γνώριζαν ή τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανανέωση. Θα έπρεπε να τους έχουν ενημερώσει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πρόσληψή τους και οι εκπρόσωποί τους καθώς δεν δικαιολογείται άγνοια νόμου. Το γνωρίζω ότι αυτό ακούγεται κάπως και δεν απαντά στην ανάγκη των ανθρώπων να εργαστούν ώστε να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.