Η γνωμή της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου είναι ΑΔΙΑΦΟΡΗ, όχι σωστή ή λανθασμένη

6.10.17


Η γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδας για το νομοσχέδιο νομικής αναγνώρισης φύλου είναι απόλυτα ορθή και συνεπής με τα όσα η Εκκλησία της Ελλάδας πιστεύει και εκπροσωπεί, εδώ και αρκετούς αιώνες. Καμία έκπληξη, κανένας αιφινιδιασμός.

Η Εκκλησία της Ελλάδας ορθώς διαφωνεί με τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, την καύση νεκρών, το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και τώρα για τη δυνατότητα νομικής αναγνώριση. Διαφωνούσε, διαφωνεί και λογικά θα διαφωνεί για πάντα. Όσοι πιστεύουν ότι είναι συμβατό η Εκκλησία να υποστηρίξει όλα τα παραπάνω, ας δουν το παρακάτω video:


Προοδευτικό δεν είναι να βρίζεις την Εκκλησία της Ελλάδος ή να απαιτείς να αλλάξει. Αρμόδια για τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι τα μέλη της, όχι οι λαϊκιστές πολιτικοί που επιχειρούν να ψαρέψουν σε θολοκουλτουριάρικα νερά. Όπως είναι αποκρουστικό και κατακριτέο να υποδεικνύει η Εκκλησία ποιος υπουργός Παιδείας είναι ο κατάλληλος, το ίδιο είναι και να υποδεικνύει ένας πολιτικούς τους μητροπολίτες της αρεσκείας του.

Προοδευτικό είναι να ψηφίζεις εκείνες τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την ισότητα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους κ.α.

Όταν ένα νομοσχέδιο δεν προχωρά επειδή αντιδρά η Εκκλησία, υπεύθυνος είναι ο πολιτικός που λογαριάζει το πολιτικό κόστος και διστάζει. Θεσμικά , η γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος για νομοσχέδια που δεν αφορούν τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις της είναι σεβαστή αλλά αδιάφορη. Δεν έχει μεγαλύτερη θεσμική βαρύτητα από τη γνώμη της Ένωσης Ελλήνων Κυνηγών.

Ο εκσυγχρονισμός της Εκκλησίας της Ελλάδας (ή του Ισλάμ ή των Βουδιστών Αττικής) δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στην ατζέντα ενός σοβαρού προοδευτικού κόμματος. Ένα προοδευτικό κόμμα οφείλει μόνο να αγωνιστεί για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, είτε η Εκκλησία είναι κουλ και χίπστερ είτε ακραία συντηρητική.

Με την ιδιότητα του πολίτη, αξιώσεις έχουμε από τους πολιτικούς που ψηφίζουμε. Αξιώσεις από την Εκκλησία της Ελλάδας έχουν οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Όλα τα άλλα είναι λαϊκισμός, συχνά επιπέδου κλειδαρότρυπας.