Ο Πατήρ Αντώνιος μας εξηγεί πώς άρχισαν όλα: Έτυχε να είμαι καλός στο μπάσκετ...

11.10.18


Η Κιβωτός του Κόσμου είναι μια από τρεις ελληνικές οργανώσεις που έλαβαν το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2018 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δικαιώνοντας την τεράστια προσπάθεια που εδώ και χρόνια καταβάλουν ο Πατήρ Αντώνιος και οι συνεργάτες του.

Τον Μάιο του 2009, με τη συνοδεία υπέροχων καλοθελητών, η Παραπολιτική είχε βρεθεί στις εγκαταστάσεις της τότε μάλλον άγνωστης Κιβωτού και είχε μιλήσει για αρκετή ώρα με τον Πατέρα Αντώνιο. Ανατρέξαμε στο αρχείο του blog, εντοπίσαμε σε μάλλον...αρχαϊκή μορφή τα κείμενα της συνέντευξης και αναδημοσιεύουμε σήμερα κάποια σημεία που μοιάζουν επίκαιρα:

Για το πώς έγινε η αρχή: Όλα ξεκίνησαν πριν περίπου 11 χρόνια σε μια πολύ δύσκολη περιοχή της Αθήνας, στην Ακαδημία Πλάτωνος και τον Κολωνό. Τα δικά μας παιδιά όμως έρχονται πλέον από όλες τις περιοχές. Απ' τον Βοτανικό, τα Σεπόλια, τον Αγ. Παντελεήμονα και τα τελευταία χρόνια και από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Ξεκινάνε όλα όταν χειροτονούμαι για πρώτη φορά στον Αγ.Γεώργιο της Ακαδημίας Πλάτωνος και διορίζομαι ως ιερέας νεότητας . Ποια νεότητα όμως! Μέσα στην εκκλησία δεν υπήρχε κανένα παιδί! Απέξω όμως και γύρω-γύρω υπήρχαν δεκάδες παιδιά τα οποία είχαν αναπτύξει πολύ έντονη παραβατική συμπεριφορά . Ήταν παιδιά τα οποία δεν πήγαιναν στο σχολείο , δεν «λειτουργούσε» η οικογένεια τους η οποία ήταν συνήθως μονογονεϊκή ή αν υπήρχαν και οι δυο γονείς ήταν και πάλι προβληματικοί . Εμείς εκεί το εστιάζουμε . Στον ρόλο της οικογένειας . Και οι γονείς των παιδιών αυτών ήταν συνήθως άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου εθισμένοι στον αλκοολισμό ή στα ναρκωτικά που αντιμετώπιζαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Ο ρόλος του...μπάσκετ: Όταν ξεκίνησε η προσπάθεια, δεν υπήρχε τίποτα! Ούτε χρήματα αλλά ούτε κι άνθρωποι να βοηθήσουν! Αποφάσισα τότε να ανοιχτώ προς τα έξω. Στην περιοχή υπήρχαν κάποιοι χώροι άθλησης, κάποια γήπεδα μπάσκετ. -Και πήγατε να παίξετε με αυτά τα παιδιά μπάσκετ;

Ναι!Κάπως έτσι έγινε . Βέβαια ο «παπάς» και το ράσο γενικά απωθούν . Συνήθως ο άλλος το βλέπει κι απομακρύνεται από μόνος του. Αναγκάστηκα να ανοιχτώ εγώ προς τα παιδιά, προς την κοινωνία. Έτυχε να ξέρω και καλό μπάσκετ και τελείως «αυθεντικά» κατάφερα να επικοινωνήσω με τα παιδιά.

(...)Υπάρχει και «κατήχηση» ή αυτό είναι κάτι δευτερεύον;

Στον χώρο μας υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσι το οποίο φυσικά απευθύνεται στα παιδιά που είναι Ορθόδοξα .

-Τα παιδιά άλλων θρησκειών ή δογμάτων ;

Παρακολουθούν κανονικά το πρόγραμμα και έχουν τους δικούς τους χώρους προσευχής .

-Κάποιος μπορεί να πει ότι μαζεύετε τα παιδιά με στόχο να γίνουν Χριστιανοί κτλ. Ζητάτε τέτοιου είδους ανταλλάγματα;

Όχι. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο .

Υπάρχει δηλαδή σεβασμός στη θρησκεία και την διαφορετικότητα του καθενός;


Μα φυσικά. Υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι πρόσφυγες , μόνα τους στην Ελλάδα. Δεν θα πας να διαπραγματευτείς τα «έσχατα» αυτών των ανθρώπων για να τους δώσεις ένα πιάτο φαγητό .Και έτσι τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι η αγάπη μας είναι ειλικρινής και αληθινή. Γιατί εμάς μας νοιάζει μόνο ο άνθρωπος. Όπως και εμείς όταν ήμασταν πρόσφυγες , δεν θα μας άρεσε να διαπραγματευτούμε την πίστη μας. Εξάλλου η κοινωνία μας έχει αλλάξει και θα πρέπει πλέον να πείσουμε τον άλλον ότι τον αγαπάμε , ότι είναι φίλος μας κι όχι ότι είναι απέναντι μας. Όλος αυτός ο φόβος που υπάρχει δεν κάνει καλό . Η Ελλάδα ποτέ δεν φοβόταν τον άλλο πολιτισμό και ήταν πάντα μια ισχυρή πολιτιστική δύναμη που δεν είχε κάτι να φοβηθεί . Υπάρχει μια έντονη ξενοφοβία . Ξαφνικά ο Έλληνας φοβάται τον ξένο…

-Και ίσως να και λίγο υποτιμητικό αυτό για τον πολιτισμό μας…


Μα φυσικά και είναι! Υποτιμά και την Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας . Ο Έλληνας ζούσε πάντα ανάμεσα σε πολλά έθνη και πάντοτε επιβίωνε . Δεν είναι ο άλλος το πρόβλημα. Δείτε τα παιδιά στην τραπεζαρία. Κάθονται όλα μαζί σε μια μεγάλη παρέα.


Η συνέντευξη με τον Πατέρα Αντώνιο και η επίσκεψη της Παραπολιτικής στην Κιβωτό του Κόσμου είχε δημοσιευθεί σε αρκετά ξεχωριστά άρθρα. Εννιά χρόνια μετά, οι φωτογραφίες και οι γραμματοσειρές μοιάζουν αρχαίες αλλά το νόημα παραμένει το ίδιο. Διαβάστε τα όλα εδώ.