Πώς οι Φιλανδοί μορφώνουν τα παιδιά τους; Μια ενδιαφέρουσα αποστολή στο Ελσίνκι

18.11.18


Οι μαθητές στη Φινλανδία δεν πηγαίνουν στο σχολείο με μια τσάντα ασήκωτη από τα πολλά βιβλία. Δεν έχουν άγχος για τα μαθήματα, τα διαγωνίσματα, τις εξετάσεις. Δεν φοράνε στολή, δεν ξέρουν τι εστί φροντιστήριο και δεν «κουβαλούν» μια λίστα από μαθήματα τα οποία θα πρέπει να προετοιμάσουν στο σπίτι. Δεν είναι «στρατιωτάκια» μπροστά στον δάσκαλο / δασκάλα τους, παρά το γεγονός ότι ο σεβασμός τους προς αυτόν/ αυτήν είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Αισθάνονται άνετα στο σχολείο. Βγάζουν τα παπούτσια στην είσοδο, ντύνονται με ό,τι τους κάνει να νιώθουν καλύτερα και εισέρχονται σε ένα περιβάλλον που αποτελεί το δεύτερό τους σπίτι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι μαθητές επιτυγχάνουν σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι είναι καταλλήλως προετοιμασμένοι για τη ζωή, για το πανεπιστήμιο. Ούτε βεβαίως είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δάσκαλοι τυγχάνουν σεβασμού από την κοινωνία, με τους γονείς να τους εμπιστεύονται πλήρως για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

Είναι εξάλλου κοινά παραδεχτό ότι το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα κορυφαία συστήματα του κόσμου. Διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασιν τι ακριβώς συμβαίνει στα σχολεία της χώρας εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τους λόγους της επιτυχίας του συστήματος. Και γιατί τα παιδιά είναι ευτυχισμένα στο σχολείο…

Μια ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική αποστολή στη Φινλανδία από την εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου.