Ας μην έχουν αυταπάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, κατέχει και η ΝΔ την τέχνη του πολιτικού τυχοδιωκτισμού

13.12.18



Εξήγησα χθες τον απλό λόγο που θα ήταν παράδοξο να στηθούν κάλπες τον Μάρτιο. Παρατηρώ όμως ότι διάφοροι συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να προκηρυχθούν άμεσα εθνικές εκλογές -ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναβάλει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία να κληθεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα».Αν πράγματι στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε τη Νέα Δημοκρατία, τότε δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τον τρόπο διεξαγωγής του πολιτικού παιχνιδιού.

Έστω λοιπόν ότι προκηρύσσονται εκλογές, με την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών να εκκρεμεί. Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές και κάποια στιγμή θα σχηματίσει κυβέρνηση, πιθανότατα σε συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής. Έρχεται λοιπόν η ώρα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δυο σενάρια:

1. Η Νέα Δημοκρατία κάνει μετεκλογικά την κωλοτούμπα και ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εισπράττει κάποιο πολιτικό κόστος αλλά έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές, οπότε μικρό το κακό. Ο διεθνής παράγοντας ικανοποιείται και στηρίζει την κυβέρνηση, με την οποία στα υπόλοιπα ζητήματα συμφωνεί σε περισσότερα από όσα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τι ακριβώς κερδίζει ο συρρικνωμένος ΣΥΡΙΖΑ του 23%-26% σε αυτή την περίπτωση; Τίποτα τόσο μεγάλο που να αξίζει τον κόπο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

2. Η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει την κωλοτούμπα και καταψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν εισπράττει κανένα πολιτικό κόστος, ίσα-ίσα που εδραιώνεται στο εθνικιστικό ακροατήριο. Ο διεθνής παράγοντας απογοητεύεται, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει μια χώρα που παράγει αλλά δεν επιλύει προβλήματα στα Βαλκάνια και το Μακεδονικό παραμένει στάσιμο για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το δεύτερο σενάριο, δηλαδή η κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι καταστροφικό για τα εθνικά συμφέροντα. Το Μακεδονικό θα μοιάζει να παραμένει στάσιμο για τα επόμενα χρόνια αλλά στην πραγματικότητα κάθε μέρα που θα περνάει θα επιδεινώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ναι, σε μια τέτοια περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα έχει προτάξει το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού. Και;

Τι πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου; Ότι θα διστάσει η Νέα Δημοκρατία να το κάνει; Πρώτη φορά θα είναι; Θυμίζω ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα άντεξε στις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα και συνέβαλε καθοριστικά στο να ναυαγήσει το σχέδιο Ανάν. Τι νομίζουν; Ότι ο διεθνής παράγοντας θα...ανατρέψει μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση μέσα σε 100 μέρες και θα τους επαναφέρει στην εξουσία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει το μονοπώλιο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Ξέρουν και οι άλλοι να κάνουν κωλοτούμπες, ξέρουν και οι άλλοι ότι τελικά το πολιτικό κόστος μιας κωλοτούμπας δεν είναι και τόσο μεγάλο σε βάθος χρόνου.

Κατά συνέπεια, εξακολουθώ να θεωρώ απίθανο να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, πόσο μάλλον με διακύβευμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πιο πιθανό μου φαίνεται να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου...νάζια στον διεθνή παράγοντα, ελπίζοντας σε ακόμα μεγαλύτερη «άλλου τύπου» βοήθεια παρά πραγματικά να σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραδώσει την εξουσία σχεδόν ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας του, χωρίς καν να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η περήφανη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη θα μοιάζει με...επιτυχία.