Καταδίκη της Ελλάδας για την υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

19.12.18


Το δικαίωμα των ανθρώπων που ανήκουν στη μειονότητα της Θράκης να υπάγονται στα κοινά δικαστήρια και τον Αστικό Κώδικα επιβεβαίωσε με πανηγυρικό τρόπο, και κυρίως ομόφωνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Molla Sali κατά Ελλάδας, καταδικάζοντας την Ελλάδα για παραβίαση της αρχής της μη διάκρισης καθώς και προσβολή του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Το συνταγματικό δικαίωμα της πρόσβασης σε έννομη προστασία από το φυσικό δικαστή και όχι από τον ιεροδίκη για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στη μειονότητα δεν ήταν καθόλου αυτονόητο για τις ελληνικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες.  Αλλά και οι δικαστές, μάλιστα του Αρείου Πάγου, ακολουθούσαν μια πατερναλιστική λογική: Προέκριναν δυστυχώς συστηματικά την επιβολή της Σαρία, την εφαρμογή δηλαδή του θρησκευτικού δικαίου, «για το καλό» των μελών της μειονότητας, ακόμα και ενάντια στη θέλησή τους. Το ερώτημα είναι γιατί τέτοια εμμονή;

Περισσότερα στην αναλυτική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η καταδίκη της Ελλάδας ήταν απόλυτα αναμενόμενη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκσυγχρόνισε σχετικά πρόσφατα το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής της Σαρίας, προχωρώντας ένα (μισό) βήμα μπροστά.

Η ελληνική Πολιτεία οφείλει σύντομα να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και να καταργήσει πλήρως την εφαρμογή του ισλαμικού θρησκευτικού δικαίου στη Θράκη.