Οδοιπορικό στο Σαράγιεβο

17.12.18


Η πτήση από τη Βουδαπέστη διήρκεσε κάτι λιγότερο από μια ώρα, με τη μικρή διάρκεια της κάπως να ανακουφίζει όλους όσοι δεν είχαμε διάθεση να επισκεφθούμε την κομψή πρωτεύουσα της Ουγγαρίας προτού φτάσουμε στο Σαράγιεβο.

Όμως η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι μια ιδιαίτερη πόλη, κάτι που μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει ακόμα και παρατηρώντας τις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της. Δεν υπάρχει απευθείας πτήση από το Σαράγιεβο στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υπάρχουν τακτικές πτήσεις για το μακρινό Κουβέιτ. Δεν μπορείς να πετάξεις απευθείας για καμιά πόλη της Βρετανίας αλλά μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς στάση μέχρι τη Ντόχα του Κατάρ.

Τι κρύβει λοιπόν αυτή η παράξενη πόλη, πέρα από την οθωμανική λέξη «saray» στο όνομά της; Έχουν δίκιο εκείνοι που την αποκαλούν «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης» λόγω των διαφορετικών μονοθεϊστικών θρησκειών που τη διεκδικούν; Ή μήπως εκείνοι που την λένε «Δαμασκό του Βορρά»; Ή όλα αυτά είναι ολίγον τι γραφικές περιγραφές μιας πόλης που, μετά την καταστροφή του πολέμου, επιχειρεί να επινοήσει από την αρχή τον εαυτό της;

Η συνέχεια του οδοιπορικού της Παραπολιτικής στο Σαράγιεβο στην Athens Voice.