Αν το Κίνημα Αλλαγής είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, σήμερα θα είχε πέσει η κυβέρνηση

14.1.19


Εδώ και αρκετό καιρό, η Παραπολιτική υποστηρίζει σθεναρά ότι το Κίνημα Αλλαγής θα έπρεπε να ταχθεί με μετριοπάθεια υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να μην παραχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ το μονοπώλιο εκπροσώπησης των προοδευτικών πολιτών.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν την πολιτική αυτοκτονία του Κινήματος Αλλαγής. Η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά αντίθετα βοήθησε τον σημερινό πρωθυπουργό να δημιουργήσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πολύ λιγότερα ακροδεξιά βαρίδια.

Αν το Κίνημα Αλλαγής είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα είχε προκύψει από την πρώτη στιγμή ευρεία πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας και έτσι η ψηφοφορία στη Βουλή δεν θα λάμβανε ποτέ τα χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης. Το Ποτάμι πιθανότατα δεν θα είχε αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής και οι διάφοροι Μπίστηδες θα έπρεπε να έχουν επινοήσει μια καλύτερη δικαιολογία για να εκδηλώσουν τον διαχρονικό τυχοδιωκτισμό τους.

Πλέον, η προσωπική επιλογή της Φώφης Γεννηματά να ανεβάσει το Κίνημα Αλλαγής στο άρμα του εθνολαϊκισμού δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσουν από κοινού ένα δίλημμα που θα θέσει τα θεμέλια ανάδειξης ενός νέου δικομματισμού. Αν συμφωνείς με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπορείς παρά να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ. Αν διαφωνείς, θα στηρίξεις τη Νέα Δημοκρατία ή κάτι πιο ακραίο. Για το Κίνημα Αλλαγής δεν περισσεύει κανένας ρόλος.

Αυτά συμβαίνουν όμως όταν στο πρόσωπο των Λαλιώτηδων εξακολουθείς να βλέπεις σπουδαίους στρατηγούς με φοβερές ιδέες κι όχι ανθρώπους απόλυτα ξεπερασμένους από την εποχή τους, εκτός κοινωνικής πραγματικότητας. Στηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Κίνημα Άλλαγης θα αποτελούσε τον μόνο υπαρκτό εναλλακτικό προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος, δίπλα και συνάμα απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα;