Η λυτρωτική απομόνωση του Πολάκη και της ψευτομαγκιάς της τσιγαρίλας

6.2.19


Προσβάλλοντας την ελληνική κοινωνία και τις πραγματικές ανάγκες της, ο Παύλος Πολάκης θεώρησε ότι θα βρει κοινό να χειροκρατήσει την ψευτομαγκιά της τσιγαρίλας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν τα κατάφερε.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Πολάκη τον άδειασε δηλώνοντας ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου «είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κουλτούρας κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και Πολιτισμού μιας χώρας».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης άρπαξε σωστά την ευκαιρία να επαναλάβει ότι προτίθεται να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο ως πρωθυπουργός σημειώνοντας πως έχει κουραστεί να κάνει παρατηρήσεις σε βουλευτές, σε δημοσιογράφους, στο προσωπικό της Βουλής, που καπνίζουν εντός του Κοινοβουλίου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκαΐτις εξερράγη: «Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν! Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη. Αν είσαι εθισμένος, είναι ίσως δύσκολο να απεξαρτηθείς, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσεις, ας πάρεις τσίχλες νικοτίνης, ας ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρό και το Κοινοβούλιο της χώρας σας οφείλει να το συζητήσει. Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα. Σήμερα επισκέφθηκα το υπουργείο Υγείας και οι χώροι μύριζαν τσιγάρο».

Υπό τον σαφή τίτλο «Η κοινωνία γυρίζει την πλάτη στην τσιγαρίλα» η Παραπολιτική σημείωνε τον περασμένο Ιανουάριο τα εξής:
Αντί η πικρή πραγματικότητα των αριθμών να κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα προς τη λήψη μέτρων, η Ελλάδα παραμένει σήμερα μια από τις τελευταίες χώρες του δυτικού κόσμου που συνειδητά ανέχεται και τελικά επιτρέπει το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους. Το επιχείρημα; Το γνωστό και πατροπαράδοτο: αφού δεν θέλει ο κόσμος την απαγόρευση. Γιατί λοιπόν να εισπράξουν οι πολιτικοί το πολιτικό κόστος, όταν οι πολίτες επιθυμούν να καπνίζουν παντού ελεύθερα;

Είναι όμως πράγματι έτσι; Θεωρούν πράγματι οι Έλληνες «ιερό» τους δικαίωμα το να καπνίζουν παντού; Μια πρόσφατα δημοσκόπηση δείχνει ότι μάλλον η κοινωνία, για ακόμα μια φορά, είναι ένα βήμα μπροστά από το πολιτικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η στάση των Ελλήνων απέναντι στο κάπνισμα έχει αλλάξει σημαντικά -και προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας το 2012. Μπορεί τα νούμερα να μην ταυτίζονται απόλυτα με εκείνα της Eurostat αλλά αυτό που αξίζει να κρατήσει κανείς η πτώση αυτή, των 9,6 ποσοστιαίων μονάδων, μέσα σε μόλις 5 χρόνια.