10 σημειώσεις για τα όσα έγιναν και κυρίως για τα όσα δεν έγιναν στη σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

24.3.19


H παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πομπέο στην τριμερή σύνοδο Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου στην Ιερουσαλήμ προκάλεσε πλήθος σχολίων σε Ελλάδα και Κύπρο, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν διθυραμβικό χαρακτήρα.

Να μερικές σημειώσεις για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έγιναν:

1. Η συμμετοχή Πομπέο στην τριμερή σύνοδο επιβεβαιώνει το θετικό μομέντουμ στις σχέσεις των τεσσάρων εμπλεκόμενων χωρών αλλά οποιοδήποτε βαθύτερο συμπέρασμα είναι επισφαλές. Η παρουσία του υπουργού των ΗΠΑ στην τριμερή σύνοδο αποτέλεσε ένα χαμηλής πολιτικής ζήτημα στο πλαίσιο ενός πολυημέρου ταξιδιού του στο Κουβέιτ, στο Ισραήλ και στον Λίβανο.

2. Στην κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά το τέλος της συνόδου δεν υπάρχει η παραμικρή ονομαστική αναφορά στον αγωγό EastMed παρά μόνο θετικές αναφορές στη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας σε ζητήματα ενέργειας.

3. Στην ίδια δήλωση, δεν υπάρχει η παραμικρή ονομαστική αναφορά στην Τουρκία. Υπάρχει μια αόριστη αναφορά στην ανάγκη άμυνας απέναντι σε «εξωτερικές κακοήθεις επιρροές» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση υπάρχει η φράση «to defend against external malign influences». Στην αρχική ανακοίνωση του ταξιδιού Πομπέο στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιούνται ακριβώς οι ίδιες λέξεις για να θέσουν ως στόχο του ταξιδιού την ανάσχεση της επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή («Countering Iran’s Malign Influence»).

Η συνέχεια της ανάλυσης του Μάκη Μυλωνά στην Athens Voice.