Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ και ο ανατριχιαστικός αστερίσκος της Metron Analysis

26.3.19


Μετά από μήνες εσωστρέφειας και μιας μακράς αντιπαραγωγικής συζήτησης περί ψηφοδελτίων, το Κίνημα Αλλαγής οδεύει προς το συνέδριο του, με την ελπίδα ότι όλα του τα στελέχη θα τραγουδάνε στο τέλος αγκαλιά το «είμαστε ακόμα ζωντανοί».

Πράγματι, το Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να σταθεί όρθιο απέναντι σε μια άγαρμπη και τυχοδιωκτική προσπάθεια λεηλασίας του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πήχης όμως δεν μπορεί να κατεβαίνει στα όρια της επιβίωσης. Το Κίνημα Αλλαγής δεν ιδρύθηκε για να...διασφαλιστεί το 6% που πήρε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ.

Μιας και τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρχει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο του νέου κόμματος, θα πρότεινα να δοθεί βάση σε ένα άλλο σύμβολο, του οποίου η παρουσία σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση σοκάρει.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το ΒΗΜΑ της Κυριακής, μιας εφημερίδας που διάκειται φιλικά απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής, στις ηλικίες 17-34 το κόμμα δεν εντοπίζεται καν. Αντί για κάποιο ποσοστό, υπάρχει ένας αστερίσκος. Ένας κάπως ανατριχιαστικός αστερίσκος.

Ένα κόμμα που σήμερα δεν εντοπίζεται καν στις ηλικίες 17-34 είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί, είτε το διαλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε το διαλύσει μια πιθανή συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία είτε διαλυθεί από δικά του λάθη. 

Η Παραπολιτική το φωνάζει εδώ και χρόνια: η ανανέωση είναι προτιμότερη από τη συσπείρωση. Το ζήτημα δεν είναι να μαζευτούν πίσω όλοι οι χορτασμένοι δεινόσαυροι. Το ζήτημα είναι να βγει μπροστά η νέα γενιά των στελεχών με ουσιαστικό ρόλο κι όχι απλώς ως άλλοθι κομματικών βαρόνων με μηδαμινή κοινωνική αναφορά.