Εντείνονται οι κραδασμοί στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Ο συνεχιζόμενος θόρυβος γύρω από τη Μονή Βατοπεδίου και την ενδεχόμενη πολιτική εμπλοκή του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου και αλλά και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Γιώργου Βουλγαράκη καθώς και οι καθημερινές διαφοροποιήσεις των κυβερνητικών βουλευτών δείχνουν ότι το σύστημα εξουσίας Μαξίμου έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Σήμερα ήταν η σειρά του βουλευτή κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου να εξαπολύσει τα βέλη του από το βήμα της βουλής λέγοντας ότι ψηφίζει το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομίας «για να μην εντείνει την κρίση». Ο κ. Μιχαλολιάκος έθιξε τις δύο υποθέσεις του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου και του κ. Γιώργου Βουλγαράκη. ««Αν υπάρχουν παρεκκλίσεις από το ήθος που εκπέμπει αυτή η παράταξη, η ίδια η παράταξη και ο πρωθυπουργός θα τους δώσει το δρόμο που πρέπει να τους δώσει, στη δικαιοσύνη και στην αποβολή από τον πολιτικό βίο της χώρας». Για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έκανε ειδική αναφορά: « ένα μοναστήρι στον Αγιον Όρος χρησιμοποιήθηκε ως όχημα πλουτισμού φυσικών προσώπων, που -όπως είπε- είτε φορούσαν ράσο, είτε είχαν ιδιότητα στο δημόσιο βίο». Αν και τελικώς υπερψήφισε ο κ. Μιχαλολιάκος έστειλε και προειδοποίηση προς το Μαξίμου λέγοντας: «Οποιαδήποτε αρνητική ψήφος δεν συνεπάγεται κρίση, ούτε ευθύνεται αυτός που θα το αποφασίσει, για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Την ευθύνη για την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη έχει εκείνος που προκαλεί τις εκλογές και όχι εκείνος που ψηφίζει κατά πολιτική, κοινωνική και ιδελογική συνείδηση». Ο κ. Μιχαλολιάκος απαντούσε έτσι στις απειλές που εκπορεύονται από τον Άξονα Μαξίμου Ρηγίλλης αλλά και από κορυφαία στελέχη όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ότι «καταψήφιση νομοσχεδίου ενδεχομένως να καταγγελθεί ως αποστασία και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές». Προστέθηκε έτσι στην χορεία των συναδέλφων του μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατούλης, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη οι οποίοι έχουν δημοσίως δηλώσει ότι η κομματική πειθαρχία έχει όρια.
Είναι πλέον σαφές ότι ο κ. Καραμανλής και η ομάδα του Μαξίμου δεν μπορούν να ελέγξουν την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα που δεν αρκούνται σε αόριστες υποσχέσεις. Όσο ο κ. Καραμανλής δεν παίρνει μέτρα που να εκτονώσουν την κομματική δυσφορία θα υπάρχουν δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών που θα επιτείνουν την εντύπωση γενικευμένης κρίσης.
Σε σίριαλ όμως εξελίσσεται η υπόθεση της παραίτησης του κ. Γιώργου Βουλγαράκη. Σήμερα ήταν η σειρά του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ που μετέδωσε ότι ο κ. Βουλγαράκης έχει υποβάλλει την παραίτησή του. Χθες ήταν ο Real Fm και οι κ.κ. Νίκος Χατζηνικολάου και Μάρα Ζαχαρέα. Ανεξάρτητα από το αν ο κ. Βουλγαράκης πρέπει ή όχι να παραιτηθεί και μετά από ποια συνεννόηση με τον πρωθυπουργό είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα κυβερνητικό στέλεχος δέχεται τέτοια επίθεση από τμήμα των ΜΜΕ. Ούτε ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης δεν είχε δεχθεί τόσο σκληρή επίθεση μεσούσης της υπόθεσης των ομολόγων. Λέγεται δε στους νεοδημοκρατικούς κύκλους ότι λόγω αυτής της υπόθεσης έρχεται σε δεύτερο πλάνο η υπόθεση των εκδοτικών και δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων της κυρίας Μάρας Ζαχαρέα Πάντως το κλίμα για τον υπουργός Ναυτιλίας είναι εξαιρετικά βαρύ, βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση και δεν έχει υπάρξει ούτε μία έκφραση υποστήριξης από συνάδελφό του βουλευτή ή υπουργό. Ακόμη και ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν ο κ. Βουλγαράκης πρέπει να παραιτηθεί απάντησε ότι «γι αυτό υπάρχουν και θετικές και αρνητικές κρίσεις». Πάντως από το περιβάλλον του κ. Βουλγαράκη λένε ότι ο υπουργός δεν θα υποβάλλει την παραίτηση του στον κ. Χατζηνικολάου ή στον ΣΚΑΙ και ότι από την καθημερινή επικοινωνία που έχει με το Μέγαρο Μαξίμου δεν του έχει ζητηθεί να παραιτηθεί.
Αίσθηση προκάλεσε όμως η τοποθέτηση του πεθερού του υπουργού Ναυτιλίας κ. Πελέκη στην τηλεόραση του Alpha ο οποίος είπε ότι όποιος πειράξει τον Γιώργο θα έχει να κάνει μαζί του, δείχνοντας ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα γύρω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου.