Σανιδάς: άκυρες οι παραχωρήσεις στο Βατοπέδι

8.9.08

www.protothema.gr

Ακυρους και ανίσχυρους θεωρεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς τους περισσότερους τίτλους παραχώρησης μεγάλων εκτάσεων από το ελληνικό δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου. Ο κ. Σανιδάς ζητεί τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προς πάσα κατεύθυνση, θεωρώντας ως δεδομένο ότι το ελληνικό δημόσιο από την ανταλλαγή των εκτάσεων υπέστη ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η παραγγελία-κόλαφος του κ. Σανιδά, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, προοιωνίζεται όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα της παραχώρησης των εκτάσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Σανιδάς με πολυσέλιδη παραγγελία του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας κ. Γιώργο Κολιοκώστα ζήτησε να ανασυρθεί από το αρχείο παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει για το ίδιο θέμα και παράλληλα να ερευνηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου «υπό των μελών του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των ορκωτών εκτιμητών, που εκτίμησαν τα προς ανταλλαγή ακίνητα, αλλά και κατά παντός άλλου συμμετόχου, υπό οποιαδήποτε μορφή, που θα προκύψει από την έρευνα».

Πλέον, δηλαδή, των μελών του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αλλά και των ορκωτών εκτιμητών, ο κ. Σανιδάς ζητεί με την παραγγελία του να διερευνηθεί τυχόν ευθύνη και όποιων άλλων προσώπων που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, είτε αυτά προέρχονται από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων είτε από την πλευρά της μονής. Η διενέργεια της έρευνας έχει χρεωθεί ήδη από τον κ. Κολιοκώστα στους εισαγγελείς Εφετών κ. Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου.

Οι «ανταλλαγές»…

Στη 17σελιδη παραγγελία του για τη διενέργεια της έρευνας, ο κ. Σανιδάς καταγράφει σημεία και τέρατα όσον αφορά το ζήτημα της παραχώρησης των εκτάσεων. Στο επίκεντρο βρίσκονται ορκωτοί εκτιμητές που υποτιμούσαν την αξία ακινήτων που μεταβιβάζονταν στην μονή αλλά και μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, τα οποία δέχθηκαν για παράδειγμα με γνωμοδοτήσεις τους ότι η Μονή Βατοπεδίου έχει κυριότητα επί της λίμνης Βιστονίδας, της νησίδας Μπουρού (βρίσκεται μέσα στη λίμνη) και επί των παραλίμνιων εκτάσεων, χιλιάδων στρεμμάτων, βλάπτοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ο κ. Σανιδάς θεωρεί ως δεδομένο ότι από τα 400 στρέμματα της έκτασης αυτής, στη μονή ανήκουν μόνο κατά κυριότητα τα 19/32 της νησίδας Μπουρού και τίποτα άλλο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην παραγγελία του ο κ. Σανιδάς:

«Οι ορκωτοί εκτιμητές εκτίμησαν την αξία της λίμνης Βιστονίδας, της νησίδας Μπουρού και των παραλιμνίων εκτάσεων στο ποσό των 63.000.000 ευρώ. Εκτίμησαν, επίσης, τα προς ανταλλαγή ακίνητα υπαγόμενα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δη α) δασική έκταση 10.691 στρεμμάτων στον οικισμό της Ουρανούπολης Δήμου Χαλκιδικής στο ποσό των 1.375.000 ευρώ β) αγρόκτημα Ακροποτάμου στην Καβάλα στο ποσό των 5.000.0000 ευρώ, γ) εκτάσεις στο Νομό Καβάλας (περιοχές Καριάνης Ν. Περάμου και Ν. Ηρακλείτσα) αξίας αντιστοίχως 2.800.00 ευρώ, 10.800.000 ευρώ και 9. 890.000 ευρώ, δ) έκταση 170 στρεμμάτων, περιοχή Καμάριζα, Δήμου Λαυρίου αξίας 597.000 ευρώ, ε) εννέα αγροτεμάχια στη νήσο Αμμουλιανή του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου Ν. Χαλκιδικής αξίας 1.740.000 ευρώ και στ) δασική έκταση 4.530 στρεμμάτων στο Δήμο Γραμματικού αξίας 2.000.000 ευρώ. Οι εκτιμήσεις έγιναν αποδεκτές από την ΚΕΔ και συντάχθηκαν μεταξύ των άλλων τα υπ. αριθμόν 2817, 2821, 2822, 2823/2007 συμβόλαια ανταλλαγής της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη. Ομως οι γενόμενες εκτιμήσεις των προς ανταλλαγή ακινήτων υπαγομένων στο υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι υποπολλαπλάσιες και της αντικειμενικής των αξίας. Και, όμως, αποτελεί πασίδηλο γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες τόσο των αστικών ακινήτων όσο και των εκτός σχεδίου υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικής αξίας. Ως παράδειγμα θα πρέπει να αναφερθούν ακίνητο ευρισκόμενο στο Κάτω Σούλι – Λοιμικό Νομού Αττικής επιφάνειας 3.331 στρεμμάτων, που μεταβιβάσθηκε στη μονή, εκτιμήθηκε από τους ορκωτούς εκτιμητές στο ποσό των 1.470.676 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν 9.993.264 ευρώ. Επίσης, άλλο ακίνητο ευρισκόμενο κοντά στην Ουρανούπολη, επιφάνειας 8.608 στρεμμάτων, εκτιμήθηκε από τους εκτιμητές στο ποσό των 1.107.044 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν 8.470.695. Πέραν τούτων από πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων προκύπτει ότι τελικώς έχουν παραχωρηθεί στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου και αστικά και ιδία ολυμπιακά ακίνητα, σε αντικατάσταση επιστραφέντων αγροτικών ακινήτων. Αναγράφεται, μάλιστα, ότι ένα από τα ολυμπιακά ακίνητα μεταβιβάσθηκε ήδη στη Μονή Βατοπεδίου σε ιδιώτες αντί του ποσού των 40.000.000 ευρώ περίπου».

Ακόμη, ο κ. Σανιδάς διαπιστώνει ότι οι γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων αλλά και του Δ΄ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι «διάτρητες» αφού, μεταξύ των άλλων:

· Δέχονταν τους επικαλούμενους από τη μονή τίτλους ιδιοκτησίας, παρά το γεγονός ότι σε κανέναν από αυτούς δεν προσδιορίζονταν τα όρια ή η επιφάνεια που φέρεται ότι ανήκε στο Βατοπέδι. «Η αοριστία αυτή», σημειώνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «καθιστά τους επικαλούμενους τίτλους άκυρους και ανίσχυρους».

· Αγνόησαν την απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία είχε δεχθεί ότι η λίμνη Βιστονίδα είναι κοινόχρηστη έκταση και ότι δεν είχε δικαίωμα επ’ αυτής η Μονή Βατοπεδίου, στην οποία είχε παραχωρηθεί μόνο η εκμετάλλευσή της αλλά και του ιχθυοτροφείου μέσα σε αυτή.

· Αγνόησαν τα συμβόλαια σύμφωνα με τα οποία η μονή μέχρι το 1957 δεν είχε κυριότητα παρά μόνο επί ελάχιστης εκτάσεως στη λίμνη.

Και καταλήγει στο έγγραφό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: «…Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η Ιερά Μονή Βατοπεδίου αν απέκτησε την κυριότητα κάποιας εκτάσεως στην περιοχή της λίμνης Βιστονίδας, αυτό έγινε με την κατά το έτος 1957 αποδοχή της κληρονομιάς του αποβιώσαντος την 7.5.1953 Βατοπεδινού μοναχού Ιγνατίου Λαμπάκη. Η έκταση δε αυτή είναι τα 19.32 βοσκησίμου εκτάσεως, επιφάνειας 400 στρεμμάτων περίπου, κείμενης στη νησίδα Αντα Μπορού της περιφέρειας Πόρτο Λάγος και συνορευομένης γύρωθεν με λίμνη Πόρτο Λάγος, θάλασσα και ιχθυοτροφείο Μπουρού».

«Η ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου θεωρείται δεδομένη. Οι αρμόδιοι υπουργοί παραπλανήθηκαν από τις “εσφαλμένεwς” αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπως και από αυτές των ορκωτών λογιστών…», τόνισε ο κ. Σανιδάς, δείχνοντας τις δυο βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η ευρεία εισαγγελική έρευνα.