Ο καλλιτεχνικός κόσμος στο πλευρό των φοιτητών

17.11.08




"Από την Τετάρτη το βράδυ ηθοποιοί γνωστοί και άγνωστοι περνούν έξω από το Πολυτεχνείο , ενώνονται με τους φοιτητές και τον κόσμο που τους περιβάλλει . Στα κοντινά θέατρα ο Νίκος Κούρκουλος και ο Στέφανος Ληναίος με τους ηθοποιούς των θιάσων τους ζουν , στιγμή με στιγμή , τα γεγονότα...

Το κλείσιμο των θεάτρων αποφασίζεται ουσιαστικά αργά το βράδυ της Πέμπτης . Ο Γιάννης Φέρτης , ο Κώστας Καζάκος , ο Νίκος Κούρκουλος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος , ο Κάρολος Κουν , ο Σταύρος Παράβας , ο Α.Αντωνόπουλος , η Ζωή Λάσκαρη , η Μπέτυ Αρβανίτη και ο Γιώργος Λαζάνης συγκεντρώνονται την Παρασκευή στο Θέατρο Σάτιρας για να καταλήξουν στην κοινή απόφαση να κλείσουν τα θέατρα τους το βράδυ.

Ο Δημήτρης Μυράτ δεν εμφανίζεται , ο Αλέκος Αλεξανδράκης δεν βρίσκεται , η Αλίκη Βουγιουκλάκη συμφωνεί αμέσως ενώ ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και ο Κώστας Ρηγόπουλος αντιδρούν ζητώντας την έγκριση της ΠΕΕΘ. Αντιρρήσεις επίσης έχει ο Σωτήρης Μουστάκας ενώ συμφωνούν οι Βουτσάς , Ηλιόπουλος και Χατζηχρήστος...

Η ΠΕΕΘ ως σώμα , δυσκολεύεται να εκφράσει μια τέτοια θέση κι έτσι η απόφαση λαμβάνεται ερήμην του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Πανελληνίου Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου.

Στις έξι το απόγευμα , μια ομάδα ηθοποιών βρίσκεται με ένα πλακάτ στη γωνία Στουρναρά και Πατησίων . Το πλακάτ γράφει : "Το θέατρο είναι μαζί σας" .

Στα θέατρα "Αλάμπρα" , "Σάτιρας" , "Αθηνά" , "Άλφα" , "Διάνα" , "Μπουρνέλη" και "Μινώα" , τα φώτα μένουν από την αρχή κλειστά ενώ στις επιχειρήσεις Λειβαδά σβήνουν αργά , όταν έχουν ήδη αρχίσει τα πρώτα επεισόδια . Η προσέλευση των ηθοποιών και του κοινού έχει γίνει αδύνατη.

Αργά το απόγευμα το μεγάφωνο του Πολυτεχνείου αναγγέλλει την απόφαση των θεάτρων να κλείσουν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φοιτητές . Τα δακρυγόνα πυκνώνουν , σε λίγο αρχίζουν οι πρώτοι πυροβολισμοί . Τα κοντινά θέατρα ξενυχτούν με θιασάρχες , ηθοποιούς κ΄ανθρώπους που τρέχουν να προστατευθούν.

Την ίδια περίπου ώρα που τα μεγάφωνα του Πολυτεχνείου αναγγέλλουν την απεργία των θεάτρων , αναγγέλλεται και η συμμετοχή των κινηματογραφιστών στον φοιτητικό αγώνα . Στην αυλή του Πολυτεχνείου βρίσκονται πράγματι όλοι σχεδόν οι κινηματογραφιστές της νεότερης γενιάς . Ανάμεσα στους γνωστότερους ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης . Θα φύγουν αργά , περασμένα μεσάνυχτα , όταν τα τανκς παραβιάσουν τη μεγάλη πύλη , μαζί με τους φοιτητές ...."

Από το περιοδικό "Επίκαιρα" , Τεύχος 8-14 Αυγούστου 1974