Επτά επί Θήβας...

27.12.08


ΟΥΤΩΣ ή άλλως, οι εκτιμήσεις της ενδεκάτης ώρας δίνουν μεγάλη προσοχή σε ορισμένα πρόσωπα. Η τύχη τους θα προσδιορίσει το εύρος και το βάθος του ανασχηματισμού.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ πρώτη: ο Λευτέρης Ζαγορίτης. Αν παραμείνει γραμματέας της Ν.Δ., «αυτό- σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή- σημαίνει πως πάμε για πρόωρες βουλευτικές εκλογές».
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεύτερη: ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο υπουργός Τουρισμού έχει το μεγαλύτερο και πλουσιότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο από όλους τους άλλους στο γραφείο του. Περιμένει κάποιο δώρο;
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ τρίτη: ο Αντώνης Σαμαράς. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εθεωρείτο η πόρτα εισόδου του Μεσσήνιου στην κυβέρνηση. Είναι ένα χαρτοφυλάκιο που δεν θα αναστατώσει υπουργικές ισορροπίες- αφού δεν δίνει παράλληλα θέση στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Με τη διχοτόμηση όμως του χαρτοφυλακίου Παυλόπουλου και τον χωρισμό του υπουργείου Εσωτερικών από το Δημόσιας Τάξης, κάποιοι βλέπουν τον Σαμαρά στην Κατεχάκη.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ τέταρτη: η υπόκωφη σύγκρουση Παυλόπουλου- Χατζηγάκη. Φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια να χρεωθεί μέρος των ευθυνών για το κενό ασφαλείας των τελευταίων 20 ημερών στην Εισαγγελία- άρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Προκόπης διατηρεί- χωρίς αυτό να φαίνεται- την ουσιαστική υποστήριξη του Δημήτρη Σιούφα.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ πέμπτη: ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Τα έχει πάει καλά ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Θα τον εμπιστευθεί ο Πρωθυπουργός ως κυβερνητικό εκπρόσωπο; Γνωρίζει από τηλεόραση και είναι ευφραδής. Ακόμη περισσότερο: το κεντρικό σύστημα Μαξίμου- Ρηγίλλης ομοφωνεί ότι «ο Αντώ ναρος δεν τραβάει ως βασικός». ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ έκτη: ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Έθεσε πρώτος θέμα διαδοχής Καραμανλή - έστω κι εμμέσως. Θέλοντας να διαφοροποιηθεί από την Ντόρα - που οι φήμες την έφερναν να μη θέλει να μετακινηθεί στο Οικονομίας -, άφησε να εννοηθεί πως είναι έτοιμος να πάει ακόμη και στην οδό Νίκης αν χρειαστεί. Τελικά, αναδιπλώθηκε εμφανιζόμενος ως στρατιώτης της παράταξης διατεθειμένος να μείνει ακόμη και στο Υγείας. Γιατί; Λένε πως «ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να δώσει ένα μήνυμα στους πάσης φύσεως δελφίνους καρατομώντας τον Αβραμόπουλο». Στην παρούσα φάση, δεν θεωρείται πιθανό.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ έβδομη: ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Θεωρεί πως με την άσκηση στον Αϊ-Στράτη και την εννεάμηνη θητεία έχει κλείσει τον κύκλο του στο Άμυνας. Αν κατέβει τη Μεσογείων, πού θα σταματήσει; Στο Εσωτερικών, στο Επικρατείας ή στη Ρηγίλλης; Στην τελευταία περίπτωση, είναι βέβαιο πως θα θελήσει απόλυτο έλεγχο- στα πρόσωπα- και συμμετοχή στην Κυβερνητική Επιτροπή. Είναι το σενάριο που τοποθετεί τις βουλευτικές εκλογές σε απώτερο χρόνο.

Από τον Μικροπολιτικό των ΝΕΩΝ