Ρελάνς Γιώργου στο επικοινωνιακό mea culpa του Καραμανλή

17.12.08


Σας παραθέτουμε το αντίστοιχο απόσπασμα από τη Βουλή :

Τέλος σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών στους τότε Υφυπουργούς της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχω διστάσει να αναλάβω τις ευθύνες ή να αποδώσω ευθύνες όποτε και όπου υπάρχουν. Να πάρω άμεσα μέτρα αποφασιστικά, όταν χρειάζεται. Το έχω αποδείξει και θα το αποδεικνύω και σήμερα ως Αντιπολίτευση και αύριο ως Κυβέρνηση. Εγώ το έχω αποδείξει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσον αφορά μάλιστα δύο μη ενεργούς πολιτικούς, θα σας έλεγα ότι θα ήταν και η ευκολότερη λύση, θα μας ωφελούσε ίσως και μικροκομματικά, ίσως, γιατί δεν θα υπήρχε το παραμικρό περιθώριο αν επιχειρηθούν ανύπαρκτοι συμψηφισμοί ή να μας ασκηθεί υποκριτικά έστω, κριτική.
Στην περίπτωση του κυρίου Δρυ θεωρείτε σωστό να αγνοηθεί η δικαστική απόφαση, που δικαίωσε το ελληνικό δημόσιο για το σύνολο της έκτασης και την παραχώρηση της νησίδας Μπουρού;
Για δε τον κύριο Φωτιάδη δεν θα είχα τον παραμικρό ενδοιασμό να αναφερθώ σε βαρύτατες ευθύνες εάν δεν είχε διορθώσει ο ίδιος το αρχικό του λάθος, αυτό δηλαδή της παραχώρησης της δημόσιας έκτασης σε Μονή που δεν το δικαιούτο.
Και έτσι έγινε. Διορθώθηκε με την αναπομπή της απόφασης και τη σθεναρή υποστήριξη των συμφερόντων του δημοσίου στη δίκη που βρισκόταν βεβαίως σε εξέλιξη και την οποία εσείς, καταργήσατε.
Εάν δεν υπήρχαν αυτά θα μιλούσα σήμερα απ’ αυτό εδώ το Βήμα για βαρύτατες πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες και θα ζητούσα πρώτος εγώ, αυτές οι ευθύνες να καταλογιστούν.
Η αλήθεια είναι αδυσώπητη για τη Νέα Δημοκρατία. Όχι μόνο η παραχώρηση, η κατάργηση της δικαστικής απόφασης, αλλά και η εν συνεχεία –που είναι και ο πυρήνας του σκανδάλου- λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, έγινε με δική σας ευθύνη και συντονισμένες δικές σας πράξεις. Επί δικής Κυβέρνησης έγιναν οι σκανδαλώδεις ανταλλαγές, έδρασαν οι off-shore εταιρείες, διακινήθηκε το μαύρο χρήμα σε βαλίτσες. Μήπως διαφωνείτε σε αυτά; Έχετε αντίθετη γνώμη;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Βεβαίως.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Απολύτως.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εάν έχετε αντίθετη γνώμη, τότε ελάτε με την πλειοψηφία σας που διαθέτετε, φέρτε πρόταση και για τον κ. Δρυ και για τον κ. Φωτιάδη!
Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβηθούμε. Αλλά ελάτε εδώ στη Βουλή κύριοι, μη φυγομαχήσετε πάλι, ελάτε να ψηφίσουμε προανακριτική, να κλείσει αυτή η υπόθεση. Ελάτε!
Να δούμε αν σέβεστε τους θεσμούς, να δούμε αν σέβεστε τη Βουλή, να δούμε αν έχετε αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.
ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ (Από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας )…παραγραφή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πριν τις εκλογές. Όχι για παραγραφή.
Και κάτι ακόμα: Για την αυριανή Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αυτονόητο, είναι δεδομένο ότι κανένας Υφυπουργός ή Υπουργός δεν θα μπορεί να παραχωρεί εκτάσεις του δημοσίου, δημόσια περιουσία, περιουσία που ανήκει στον ελληνικό λαό με μόνη την υπογραφή του, χωρίς συμμετοχή συλλογικού κυβερνητικού οργάνου, χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες κάθε περιοχής.
Και το θέμα αυτό δεν είναι ηθικοπλαστικό, να βρεις αλάθητους κρατικούς λειτουργούς. Το θέμα είναι να περιορίσεις τις δυνατότητες για το αθέλητο ή και το εσκεμμένο λάθος. Να έχεις την πολιτική βούληση να λειτουργείς με διαφάνεια, με λογοδοσία, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, μια πολιτική βούληση που αποδείξατε πέντε χρόνια ότι εσείς δεν διαθέτετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας!
Αυτή την πολιτική βούληση εμείς τη διαθέτουμε και είναι δέσμευσή μου, είναι δέσμευσή μας για την επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σχόλιο Παραπολιτικής : Απάντησε όπως ήταν αναμενόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου στην επικοινωνιακή αντεπίθεση του πρωθυπουργού και πρότεινε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου που θα περιλαμβάνει και τα πεπραγμένα των κ.κ Δρυ και Φωτιάδη...

Αν και ο κ.Παπανδρέου επέμεινε στην αθωότητα των πράσινων υπουργών , κάλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ να προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να ξεκαθαριστεί απολύτως η υπόθεση...

Η πρόταση αυτή του κ.Παπανδρέου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και κρίνεται αρκετά πιο ειλικρινής από το επικοινωνιακό "mea culpa" του κ.Καραμανλή...

Ζήτησε μάλιστα όλες οι διαδικασίες να ξεκινήσουν πριν τις εκλογές ώστε να μην επέλθει παραγραφή...

Το ΠΑΣΟΚ πέταξε το γάντι στην κυβέρνηση η οποία κρίνεται απίθανο να το σηκώσει...