Η επίμαχη ερώτηση του Κούλογλου που "έκοψε" η ΕΡΤ

6.2.09


Σας παραθέτουμε την ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου στο Ζάππειο που δεν έδειξε ποτέ η ΕΡΤ...:

Τ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»): Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε ασφαλώς τη δύναμη των Μέσων Ενημέρωσης. Ένα παράδειγμα. Δίνετε συνέντευξη Τύπου και ο πρωθυπουργός έσπευσε να βγάλει διάγγελμα για λίγο αργότερα. Συνήθως, βέβαια, η Αντιπολίτευση απαντά στην κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, δεν ήθελα να σας ρωτήσω γι' αυτό.

Ήθελα να σας ρωτήσω τι θα κάνετε με τα Μέσα Ενημέρωσης. Στην ΕΤ-3 την προηγούμενη εβδομάδα κόπηκε μια πολύ καλή ενημερωτική εκπομπή. Μία ακόμη. Στα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης γίνονται απολύσεις και υπάρχει ακόμη το καθεστώς, προσωρινό, που είναι για δεκαετίες. Επίσης, τι θα κάνετε με τα νέα Μέσα Ενημέρωσης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, νομίζω ότι η κίνηση του κ. πρωθυπουργού δεν έδειξε τη δύναμη των Μέσων Ενημέρωσης, έδειξε τη δύναμη της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της αυριανής κυβέρνησης.

Αλλά σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, έχω πει πολύ απλά: καθαροί κανόνες, καθαρές σχέσεις. Έχουν ρόλο τα Μέσα Ενημέρωσης να ελέγχουν, να πληροφορούν, να διαπαιδαγωγούν, με ανεξαρτησία από το κράτος, από την κυβέρνηση.

Όπως και η κυβέρνηση, έχει κι αυτή ρόλο να βάζει κανόνες για τη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτή η αίσθηση ότι, μέσω κρατικών χρημάτων, διαφημίσεων, δημοσκοπήσεων, με καμπάνιες προβολής, ή δεν ξέρω τι άλλο, και αξιοποίησης κι άλλων τρόπων, εμμέσως πλην σαφώς, παρεμβαίνει το κράτος στα Μέσα Ενημέρωσης. Επίσης, επιζητούν κάποια Μέσα Ενημέρωσης να παρεμβαίνουν σε αποφάσεις όπου «δεν τους παίρνει» κανονικά - δεν θα έπρεπε «να τους παίρνει» να μπαίνουν σε αποφάσεις της Πολιτείας και, μάλιστα, δια της πλαγίας οδού, διότι αν είναι να πεις μια άποψη, να την πεις δημόσια. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει.

Και αυτό θα δημιουργήσει καλές σχέσεις μεταξύ του κράτους και των Μέσων Ενημέρωσης. Αλλιώς, θα είναι πάντα αμφιλεγόμενες οι σχέσεις και, βεβαίως, θα υπάρχει πάντα η υπονόμευση αυτών των θεσμών στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, και των Μέσων Ενημέρωσης, και της πολιτικής ζωής της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα νέα Μέσα Ενημέρωσης, πιστεύω ότι χρειάζεται μια πολιτική υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη όλου αυτού του πλούτου των νέων Μέσων Ενημέρωσης μέσω του Διαδικτύου, και όλων θα έλεγα των εταιρειών, που μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες αυτές τεχνολογίες, για να μπούμε και εμείς στην πρωτοπορία αυτού του τομέα.

Διότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μπούμε σε μια άλλου είδους ανάπτυξη, αξιοποιώντας πραγματικά τον πλούτο νέων ανθρώπων που έχει η Ελλάδα, βρίσκοντας δουλειές και, βεβαίως, επεκτείνοντας τη δική μας παρουσία ως χώρα, και πολιτιστικά ακόμη περισσότερο, αλλά και για τα προϊόντα μας, από τα αγροτικά μέχρι τον τουρισμό, σε αυτή τη διεθνή αγορά, θα έλεγα σε αυτή τη διεθνή κοινότητα πια, του πνευματικού χώρου, που γίνεται ένας παγκόσμιος, ενιαίος χώρος πνευματικού πλούτου, τον οποίο εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε, όπως προχθές είπα και στο χώρο της παιδείας.

Δηλαδή, να δώσουμε πρόσβαση στους νέους στα σχολεία, να αξιοποιηθούν όλες αυτές οι τεράστιες γνώσεις που υπάρχουν πια στο Διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να κουβαλάνε το σάκο στο σχολείο και να αποστηθίζουν πράγματα τα οποία είναι άχρηστα τελικά, αλλά να αξιοποιούν την κριτικής του σκέψη. Όπως βεβαίως, να έχουμε κι εμείς ως χώρα παρουσία στον κυβερνοχώρο. Ουσιαστική παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι διεθνώς.

Τα δημόσια, τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, θα πρέπει να έχουν την ανεξαρτησία τους, αλλά κι έναν άλλον ρόλο. Ο ρόλος τους δεν είναι να είναι σαν τα ιδιωτικά. Βασικά, ο ρόλος τους είναι πολιτιστικός, ο ρόλος τους είναι διαπαιδαγωγικός, ο ρόλος τους είναι διαβούλευσης, αξιοποίησης προτάσεων, συζητήσεων για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Γι' αυτό κι εμείς μεταφέρουμε την αρμοδιότητα των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Σχόλιο Παραπολιτικής : Τα περί λογοκρισίας της ΕΡΤ έχουν αναλυθεί αρκετά . Εμείς θα σχολιάσουμε μόνο την τοποθέτηση του Παπανδρέου που έχουμε σημειώσει με τα πράσινα γράμματα...

Επειδή δεν θα αργήσει ο καιρός που θα αρχίσει να τρέχει άφθονη κρατική διαφήμιση και στα blogs και στα portals , θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος του έντυπου Τύπου...

Γιατί αν γεμίσουμε κρατικοδίαιτους bloggers , θα χαθεί οποιαδήποτε ελπίδα για εναλλακτική ενημέρωση...

Η Παραπολιτική πάντως - αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα - δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ έστω και ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με τη μορφή που έχει σήμερα...

Οι Έλληνες πολίτες δεν πληρώνουν φόρους για να τα μοιράζονται τα διάφορα Μ.Μ.Ε και blogs...