Μαλλιά- κουβάρια στον ΣΥΝ: έριξαν το γάντι οι Ανανεωτές- οργισμένος ο Τσίπρας

11.3.09

Από τα ΝΕΑ :

Ανοιχτός πόλεμος έχει ξεσπάσει στην Κουμουνδούρου στη σκιά των αποτελεσμάτων του
δημοψηφίσματος για τις ευρωεκλογές, αλλά και των καταγγελιών της Ανανεωτικής Πτέρυγας για επιχειρούμενες... εκκαθαρίσεις σε επίπεδο στελεχών.

Πριν καλά καλά δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα της εσωκομματικής αναμέτρησης που ανέδειξε πρώτο τον γραμματέα του ΣΥΝ Νίκο Χουντή και δεύτερο, αλλά επίσης ενισχυμένο (πέτυχε ποσοστά γύρω στο 42%), τον νυν ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, οι Ανανεωτές του κόμματος έριξαν το γάντι στην ηγεσία του κόμματος ζητώντας ουσιαστικά αλλαγή πλεύσης. Η Ανανεωτική Πτέρυγα υποδέχτηκε με ικανοποίηση τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις όλων των στελεχών της που τόνισαν ότι ουσιαστικά η βάση του Συνασπισμού απέδειξε ότι οι δύο κυρίαρχες τάσεις είναι «ισοδύναμες». Επιχείρησε μάλιστα χθες να πάρει τη ρεβάνς από την πλειοψηφία μετά την ήττα που υπέστη στο διαρκές συνέδριο από το Αριστερό Ρεύμα και την ηγεσία του κόμματος, όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα με ποσοστό 81,5%. Η ηγεσία του Συνασπισμού αυτή τη φορά δεν αντέδρασε με απάθεια στις «προκλήσεις» των Ανανεωτών και κατηγόρησε τα στελέχη της Πτέρυγας ότι προβαίνουν σε πολεμικές κινήσεις και εχθρικές ενέργειες που δεν συμβάλλουν στην ενότητα του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίζεται οργισμένος από τη χθεσινή, ιδιαίτερα αιχμηρή, ανακοίνωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας που επαναλαμβάνει τις αιτιάσεις της για διώξεις εντός της Κουμουνδούρου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των Ανανεωτών λέγοντας στους συνεργάτες του ότι θα εμποδίσει από εδώ και στο εξής και εν όψει της μάχης των ευρωεκλογών οποιαδήποτε κίνηση εσωστρέφειας.

Έστειλε μηνύματα
Η Ανανεωτική Πτέρυγα θίγει ουσιαστικά τρία θέματα με την ανακοίνωσή της, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στην Κουμουνδούρου:

● Κάνει λόγο για εκτόπιση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην επισφαλή 3η θέση του ευρωψηφοδελτίου και ουσιαστικά ζητεί να ανοίξει και πάλι η συζήτηση ώστε ο ΣΥΝ να καταλάβει με στελέχη του τις θέσεις 1 και 2 στην ευρωλίστα. Είναι χαρακτηριστικό πως και ο ίδιος ο ευρωβουλευτής με δηλώσεις του είπε χθες πως μετά την ετυμηγορία των μελών του ΣΥΝ, όσοι υιοθέτησαν την πρόταση για να συμπληρωθούν οι θέσεις 1 και 3 από στελέχη του κόμματος «θα είχε νόημα να το ξανασκεφτούν». Το ίδιο πρότεινε και το μέλος της Κ.Ε. Δημήτρης Χατζησωκράτης. ● Αναφέρεται σε άκαιρη επίκληση καταστατικών διατάξεων για να καλλιεργηθεί η ιδέα του εξοβελισμού του Φώτη Κουβέλη από το ελληνικό Κοινοβούλιο δύο χρόνια πριν από την εφαρμογή του Καταστατικού το 2011, ενώ μιλάει και για «επικίνδυνες και διχαστικές επιθέσεις που γίνονται από στελέχη της πλειοψηφίας κατά της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ και των κορυφαίων της στελεχών». Ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε χθες τις αιτιάσεις του για εκκαθαρίσεις και κάλεσε την ηγεσία να κλείσει το θέμα της εφαρμογής του Καταστατικού. Να σημειωθεί ότι κύκλοι γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν χθες πως η ηγεσία δεν θα κλείσει ένα θέμα που ουδέποτε άνοιξε και τόνιζαν πως όποιος θέλει μπορεί να προκαλέσει αλλαγή των διατάξεων του Καταστατικού. Την ίδια ώρα ο Σπύρος Λυκούδης δήλωνε στα «ΝΕΑ» ότι εάν κριθεί αναγκαίο, ίσως και να πρέπει να αλλάξει το Καταστατικό από κομματικό σώμα.

● Υπενθυμίζει σε όσους «σκέφτονται με όρους διχασμού» να συνυπολογίσουν τα μηνύματα του κόσμου της Αριστεράς, όπως π.χ. αυτά του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ (πανεπιστημιακών) και να απομακρυνθούν από εφησυχασμούς και αυτάρκειες για την πορεία του κόμματος. Σ΄ αυτό το σημείο η πλευρά της ηγεσίας απαντά ότι επισήμως ο ΣΥΝ στήριξε την παράταξη Συσπείρωση που εμφάνισε απώλειες και ότι η παράταξη ΑΡ.ΜΕ., που θεωρείται η ανεπίσημη παράταξη του ΣΥΝ στα πανεπιστήμια και αύξησε τις δυνάμεις της, στηρίχθηκε μόνο από ελάχιστα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Κάποιοι μάλιστα «είδαν» πίσω από το συγκεκριμένο μήνυμα των Ανανεωτών παρότρυνση για ευρύτερη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι στα πανεπιστήμια υπήρξε συνεργασία της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και της ΑΡ.ΜΕ.

Κύκλοι της ηγεσίας του Συνασπισμού σχολίαζαν χθες σε υψηλούς τόνους πως κάθε φορά που συμβαίνει κάτι θετικό στην Κουμουνδούρου- όπως π.χ. το δημοψήφισμα-, η Ανανεωτική Πτέρυγα φροντίζει με πρωτοβουλίες της να θολώνει την εικόνα και να δημιουργεί εσωκομματικά προβλήματα.