Είναι αναστρέψιμο το PASOKification; 6 σημειώσεις για τον θρίαμβο του Εργατικού Κόμματος στην Ολλανδία

24.5.19


Οι πρώτες κάλπες των φετινών Ευρωεκλογών άνοιξαν χθες στην Ολλανδία και παραδόξως τα νέα ήταν αρκετά ευχάριστα για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Αν και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή, το βασικό σενάριο των exit polls δείχνει ότι στην πρώτη θέση τερματίζει το Εργατικό Κόμμα (PvdA) με 18,1%, σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σχέση με το 9,4% που είχε λάβει στις Ευρωεκλογές του 2014.

Να μερικές σημειώσεις με βάση τα όσα δείχνουν τα χθεσινά exit polls:

1. Ο θρίαμβος του Εργατικού Κόμματος είναι απόλυτα απρόσμενος. Καμία δημοσκόπηση δεν έδειξε ότι έχει σοβαρές πιθανότητες για την πρώτη θέση και το βασικό σενάριο ήταν ότι θα πάρει κάτι ελάχιστα καλύτερο από το 9,4% των προηγούμενων Ευρωεκλογών. Πέντε μέρες πριν τις εκλογές, σε μέτρηση της (αξιόπιστης) εταιρείας που διεξήγαγε το exit poll των εκλογών βρισκόταν στην 4η θέση με μόλις 10,4%. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα «συστημικό» κόμμα διαψεύδει προς τα… πάνω τις δημοσκοπήσεις, κάτι που αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι παντού στον κόσμο είναι πια δύσκολη η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

2. Η άνοδος του PvdA είναι τόσο αναπάντεχη που οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή κυρίως οφείλεται στον Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου ενώ παράλληλα είναι ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Τίμερμανς απολαμβάνει μεγάλη αποδοχή από ένα ευρύ φάσμα φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων εντός Ολλανδίας, έχοντας επιδείξει «προοδευτικό ρεαλισμό» ως ιδιαίτερα πετυχημένος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ. Όχι τυχαία, η άνοδος του Εργατικού Κόμματος συνοδεύτηκε από τη σημαντική μείωση του ποσοστού του D66, ενός υβριδικού κόμματος που κινείται μεταξύ φιλελευθερισμού και σοσιαλδημοκρατίας. Όλα δείχνουν ότι η αριστερή πτέρυγα του D66 προτίμησε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνηςπροσωπικά στον Τίμερμανς κι έτσι το ποσοστό του D66 συρρικνώθηκε στο 6,3% από το 15,5% των προηγούμενων Ευρωεκλογών.

Η συνέχεια της ανάλυσης του Μάκη Μυλωνά στην Athens Voice.