Από την αναδιάρθρωση του 2004 στην υστερία του 2011

18.4.11

Ο Κώστας Σημίτης έχει κυβερνήσει τη χώρα αυτή για 8 χρόνια και ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που επιχείρησε να τα βάλει με τα όσα σήμερα περιγράφονται περιφραστικά ως "μεταπολιτευτικά ταμπού". Ήταν όμως και ο πρώτος που τράπηκε σε άτακτη φυγή καθώς δεν διέθετε το αναγκαίο πολιτικό ανάστημα υπεράσπισης των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του.

Χθες, δήλωσε στο Βήμα ότι "Η αναδιάρθρωση δεν προαναγγέλλεται", είχε όμως πρώτα απαντήσει σε 6-7 σχετικές ερωτήσεις. Δεν το έκανε όμως από κακία, η τοποθέτηση του "Αποτελεί μια προτροπή προς την κυβέρνηση για να αναλάβει πρωτοβουλία, αν δεν το έχει ήδη κάνει. ".

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν μαϊντανός πολυτελείας του ΔΟΛ διαθέτει το στοιχειώδες φιλότιμο να παραδεχθεί δημοσίως ότι μια δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση βλάπτει, διαθέτει όμως και το ανάλογο σύστημα ηθικών αξιών που το επιτρέπει να τη διεξάγει.

Το πραγματικό του ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στην...

...αναδιάρθρωση του χρέους αλλά στην αναδιάρθρωση της υστεροφημίας του. Γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα αναδιάρθρωση θα γίνει κι ετοιμάζεται από τώρα να δηλώσει περήφανα "τα είχα πει". Ποιος όμως αμφισβήτησε το χάρισμα του στο να "βλέπει μπροστά" ; Απλά σήμερα πληρώνουμε και την αδυναμία του να "βλέπει δίπλα του". Εκτός κι αν το περίφημο "Αυτή είναι η Ελλάδα" αφορούσε τα μέλη των υπουργικών του συμβουλίων που σήμερα περιγράφονται από τους πολίτες ως "Κλέφτες, κλέφτες".

Κλείνοντας, του αναγνωρίζω κάτι. Είναι ο πλέον αρμόδιος να συζητά για αναδιαρθρώσεις. Στις εκλογές του 2004 ανέθεσε στον Γιώργο Παπανδρέου το "κούρεμα" του μεγέθους της αποδοκιμασίας του εσκυγχρονισμού από τους πολίτες. Διαχρονικά γενναίος...