Οι εξηγήσεις Παγκαλου για τα τανκς

28.6.11

Μιας και ζούμε σε αυτήν εδώ την εποχή, ό,τι λέει ο Θεόδωρος Πάγκαλος παραφράζεται. Παραθέτω ολόκληρη τη χθεσινή τοποθέτηση του στη Βουλή όπου εξηγεί τι ακριβώς δήλωσε στην "επίμαχη" συνέντευξη του:

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα –και αν δεν είναι πρώτο είναι δεύτερο θέμα- στον παγκόσμιο Τύπο κάθε μέρα. Το σύνολο των δημοσιευμάτων είναι εναντίον της χώρας μας, υπονομευτικό και ειρωνικό. Σπανιότατα φιλοξενούνται κείμενα τα οποία υποστηρίζουν την ελληνική άποψη. 

Θεωρώ, λοιπόν, σημαντική επιτυχία για όλους μας το γεγονός ότι η «ΕΛ ΜΟΥΝΤΟ», για λόγους που δεν γνωρίζω, επέλεξε να μου ζητήσει αυτή τη συνέντευξη, η οποία κάλυψε μια ολόκληρη σελίδα της Εφημερίδας. Εκεί εκθέτω λεπτομερώς τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών και αγαπητού μου συναδέλφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρομαι στη...


...συνεργασία των Ευρωπαίων συναδέλφων μας για να βρούμε μια λύση, στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Έχω εδώ το γαλλικό κείμενο, τη μετάφρασή του στα γαλλικά, αλλά αύριο θα έχω και τη μετάφραση στα ελληνικά και μπορούν όλοι οι συνάδελφοι να τη προμηθευτούν.

Λέω: «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Είναι απόφαση της Κυβέρνησης, είναι απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και συναντά αυτή η άποψη, πιστεύω, την ευρύτατη κατανόηση του ελληνικού λαού». Και συνεχίζω: «Διότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει και έχει δει από την ιστορική του εμπειρία, αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου τι σημαίνει χρεοκοπία. Ξέρει ότι το κράτος παύει να πληρώνει μισθούς και ημερομίσθια, παύει να πληρώνει συντάξεις, ότι οι τράπεζες κλείνουν και οι καταθέτες δεν έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους και σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην Αργεντινή, χρειάζεται» –και το ξέρετε καλά εσείς, λέω προς την Ισπανίδα δημοσιογράφο- «να παρέμβουν η αστυνομία και τα τανκς.
Επειδή εδώ έχω την εντύπωση ότι πολλοί είναι τελείως απληροφόρητοι, θέλω να τους θυμίσω ότι το 2001, μέσα σε τρεις ημέρες, στο Μπουένος Άιρες υπήρξαν σαράντα δύο νεκροί. Μερικοί, όμως, δεν έχουν καμία διάθεση να πληροφορηθούν το διεθνή Τύπο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κάποιοι θέλουν το ίδιο και εδώ. Κάποιοι θέλουν νεκρούς και εδώ.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Και συνεχίζω, λέγοντας: «Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη μοίρα, την οποία έχει ζήσει ο ελληνικός λαός στην παλαιότερη ιστορία του, δεν τον απειλεί αυτή τη στιγμή, διότι η Κυβέρνηση έχει γνώση και εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας». 

Αυτό είπα. Τώρα, εάν αυτό απογοητεύει τους επενδυτές και δεν απογοητεύει η κατάλυση του νόμου και της τάξεως από ανθρώπους που εμπνέονται από συγκεκριμένες πολιτικές γραμμές και κατευθύνσεις καθημερινά στους δρόμους και στις πλατείες της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων της χώρας, αυτό το αφήνω στη συνείδηση αυτών που με κατηγόρησαν.

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για τα όσα είπε ο Πάγκαλος κι εδώ.